Historisk arkiv

Politiet prioriteres i revidert budsjett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Arbeidet med å styrke politiet har første prioritet i regjeringens forslag til revidert budsjett for justissektoren. Politibudsjettet styrkes med til sammen 105 millioner kroner. (11.05)

Pressemelding

Nr.: 43 - 2004
Dato: 11.05.2004

Politiet prioriteres i revidert nasjonalbudsjett

Arbeidet med å styrke politiet har første prioritet i regjeringens forslag til revidert budsjett for justissektoren. Politibudsjettet styrkes med til sammen 105 millioner kroner.Av dette skal 40 millioner kroner dekke ekstraordinære utgifter forbundet med etterforskning og oppklaring av Stavanger-ranet.

- Bekjempelsen av kriminalitet skal styrkes. Derfor foreslår regjeringen også å øke bevilgningen til politiet for å kunne gi jobb til de politistudentene som blir uteksaminert i vår, sier justisminister Odd Einar Dørum.

240 studenter forventes uteksaminert fra Politihøgskolen våren 2004. Statistikk pr. 1. mars 2004 viste at det var ca. 200 ledige stillinger i politiet. Noen av disse var ledige bl.a. pga manglende kvalifiserte søkere. Politidistriktene har imidlertid rapportert at flere stillinger holdes vakant pga budsjettsituasjonen. Dette kan føre til at mange av årets avgangsstudenter får problemer med å skaffe seg jobb når de avslutter studiene ved Politihøgskolen. Det foreslås derfor en styrking av politidistriktenes driftsbudsjetter, slik at det gis mulighet for å ansette i ledige stillinger tilsvarende 180 årsverk fra høsten 2004.

Ut fra den foreliggende sikkerhetssituasjonen er det dessuten nødvendig å øke aktivitetsnivået, særlig under kontraterrorområdet.

Det bevilges 1,5 millioner kroner til dekning av etableringsutgifter for ny spesialenhet for politisaker (tidligere SEFO), som det tas sikte på å opprette fra 1. januar 2005.

Nytt særorgan i politiet

Politiet står ovenfor store utfordringer for å kunne forebygge, avdekke og etterforske alvorlig organisert kriminalitet. Regjeringen går inn for et nytt særorgan med utgangspunkt i dagens Kripos som skal gjøre politiet bedre rustet i kampen mot alvorlig organisert kriminalitet. Det nye særorganet får navnet Den nasjonale enheten for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet.

Gjenopptakelseskommisjonen

Ved etableringen av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker ble det anslått at kommisjonen ville få 100 begjæringer om gjenopptakelse pr. år. I løpet av januar og februar i år er det allerede kommet inn totalt 77 saker, derav 65 saker som krever utredning og hvorav flere saker er av meget omfattende karakter. Gjenopptakelseskommisjonen styrkes med flere stillinger for å håndtere sakstilfanget.

Stiftelsestilsynet

Det legges opp til å etablere et Stiftelsestilsyn i Førde samlokalisert med Lotteritilsynet i 2005. Samlokaliseringen vil bidra til å styrke forvaltnings- og tilsynsfunksjonene overfor det frivillige Norge. Etableringsutgifter i 2004 til dette dekkes over Lotteritilsynets budsjett.

Hustad leir

Molde fengsel har 12 plasser og er for tiden stengt på grunn av omfattende sopp/muggskader. Det er iverksatt utbedringsarbeider. Departementet arbeider nå aktivt med å etablere midlertidige fengselsplasser ved siviltjenesteadministrasjonen Hustad leir i Fræna kommune til erstatning for plassene som er stengt ved Molde fengsel. Det legges opp til at plassene i Hustad leir kan tas i bruk i løpet av 2. halvår 2004.

Les revidert nasjonalbudsjett: St.meld nr. 2 og St.prp. nr. 63.