Historisk arkiv

Utvalg skal vurdere sikring av landets kritiske infrastruktur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Utvalg skal vurdere sikring av landets kritiske infrastruktur

Regjeringen har satt ned et utvalg som skal vurdere hvordan hensynet til rikets sikkerhet og vitale nasjonale interesser på best mulig vis kan ivaretas overfor virksomheter som ikke er offentlige.

Eksempler på områder som utvalgets vurdering skal omfatte er kraftsektoren, telesektoren, vannforsyningen, m.m. Utvalgets arbeid skal omfatte alle typer installasjoner og systemer som er nødvendige for at samfunnet skal fungere tilnærmet normalt.

Samfunnet preges av omorganiseringer, konkurranseutsetting av offentlige virksomheter, privatisering, uklare og hyppige skifter i eierstrukturer. I tillegg er viktige samfunnsfunksjoner blitt stadig mer avhengige av at det private markedet leverer varer og tjenester. Hvordan påvirker denne utviklingen rikets sikkerhet og de vitale nasjonale interesser? Ivaretar privat sektor hensynet til rikets sikkerhet og vitale nasjonale interesser på en tilstrekkelig måte? Hvis ikke, hvilke virkemidler vil være best egnet å ta i bruk for å oppnå dette?

I mandatet til utvalget står det at:

  • Utvalget skal kartlegge de virkemidler som brukes for å sikre rikets sikkerhet og vitale nasjonale interesser når offentlige virksomheter privatiseres. Utvalget skal kartlegge virksomheter som antas å ha betydning for rikets sikkerhet og vitale nasjonale interesser. Utvalget skal videre kartlegge de virkemidler som i dag brukes for å sikre rikets sikkerhet og vitale nasjonale interesser i forhold til virksomheter som ikke er offentlige, eller organiserte som selvstendige rettssubjekter helt eller delvis eid av det offentlige.
  • Det vises i Sem-erklæringen til at begrunnelser for direkte offentlig eierskap kan være å ivareta økonomisk virksomhet markedet ellers ikke kan løse, for eksempel særlige infrastrukturoppgaver. På denne bakgrunn skal utvalget vurdere hva slags infrastruktur Staten bør eie helt eller delvis. Denne vurderingen skal avgrenses til infrastruktur der særlig viktige hensyn ikke kan ivaretas på annen måte.
  • Med utgangspunkt i den samlede oversikt som er fremskaffet gjennom mandatets punkt 1 skal utvalget vurdere hvilke virkemidler som kan være aktuelle å bruke for å ivareta rikets sikkerhet og vitale nasjonale interesser i forhold til virksomheter som privatiseres eller som er i privat eie.
  • Ved vurderingen av virkemidler skal utvalget også ta i betraktning om bruk av enkelte virkemidler representerer så vidt store inngrep overfor den tiltakene retter seg mot at bruken av virkemidler må frarås, eller at særskilt lovhjemmel kreves.
  • Forholdet til konkurransemessige og øvrige hensyn skal inngå som en del av utvalgets vurderinger.
  • Utvalget skal vurdere de økonomiske og administrative konsekvenser av sine forslag. Minst ett forslag skal baseres på uendret ressursbruk, jf. utredningsinstruksen pkt. 3.1.
  • Utvalget skal levere rapport til Justis- og politidepartementet i januar 2006.


Utvalget har følgende sammensetning:

Direktør Sven Ullring, Oslo, leder
Sikkerhetssjef Anne M. Reinsnes, Bærum
Avdelingsdirektør Bjørn Tørmo, Vestby
Administrerende direktør Grethe Høiland, Stavanger
Professor Kåre Petter Hagen, Bergen
Direktør Jon Lea, Åsgårdstrand
Assisterende direktør Toril Hofshagen, Hamar
Prosjektleder Einar Ellingsen, Bodø
Prorektor Gerd Bjørhovde, Tromsø
Direktør Willy Jensen, Asker


Utvalget kan kontaktes gjennom utvalgets sekretariat:

Dagfinn Buset, sekretariatsleder tlf. 22 24 55 21, dagfinn.buset@jd.dep.no
Øivind Mandt, tlf. 22 24 54 42, oivind.mandt@jd.dep.no
Bjørn Nilsen, tlf. 67 86 41 56, bjorn.nilsen@nsm.stat.no


Postadresse:
Utvalg for sikring av landets kritiske infrastruktur
Justisdepartementet
Postboks 8005 Dep.
0030 OSLO