Historisk arkiv

Plantevern: Må tenke nytt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Plantevern: Norske bønder må tenke nytt i forhold til plantevern når stadig flere kjemiske plantevernmidler blir forbudt, sier forskningssjef Trond Hofsvang ved Planteforsk. (31.03.2005)

Plantevern: Må tenke nytt

Plantevern: Norske bønder må tenke nytt i forhold til plantevern når stadig flere kjemiske plantevernmidler blir forbudt, og når myndighetene nå legger opp til økt bruk av integrert plantevern, sier forskningssjef Trond Hofsvang ved Planteforsk.

Integrert plantevern
Det kan bety en mer økologisk tenking, hvor kjemiske midler inngår som kun ett av mange tiltak for å bekjempe skadegjørere. Integrert plantevern står sentralt i de nye lærebøkene i forbindelse med autorisasjonsordningen for bruk av plantevernmidler. Ti år etter at ordningen ble innført, skal rundt 30.000 bønder på skolebenken for å fornye sine sprøytesertifikater.

Plantevern, Foto: LMD
Plantevern
: Stadig flere kjemiske plantevernmidler blir forbudt. Det krever nytenking rundt forskning og integrert plantevern. Foto: LMD

Handlingsplan
Det ligger klare føringer for videre satsing i Handlingsplanen for redusert risiko ved bruk av plantevernmiddel. Planen er vedtatt i Stortinget og ble i fjor oppdatert av Landbruks- og matdepartementet. - Det bør satses på ny til dels utradisjonell forskning og på integrert bekjempelse, sier Hofsvang. Han er opptatt av å få til et bredt forskningssamarbeid mellom økologisk og integrert plantevern.

Plantevern: Stadig flere kjemiske plantevernmidler blir forbudt. Det fordrer at norske bønder må tenke nytt i forhold til plantevernet.