Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Toårsmarkeringen for Manifest mot mobbing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Hotel Bristol, Oslo, 23. september 2004

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Toårsmarkeringen for Manifest mot mobbing

Hotel Bristol, Oslo, 23. september 2004

Kjære alle sammen,

For to år siden i dag, på Voksenåsen, undertegnet vi Manifest mot mobbing ; jeg på vegne av Regjeringen, Helga Hjetland på vegne av Utdanningsforbundet, Trond Waage som Barneombud, Halvdan Skard for Kommunenes Sentralforbund og Hilde Sundve Jordheim for Foreldreutvalget i grunnskolen.

I følge landsdekkende og representative undersøkelser fra Senter for atferdsforskning i 1995, 1998, og 2001, økte mobbingen i grunnskolen med 70 prosent i disse seks årene.

Det var før Manifestet mot mobbing.

Senteret har foretatt sin fjerde undersøkelse i vår, og det er en stor glede for meg å kunne fortelle at den negative utviklingen er snudd!

Fra 2001 til i vår har vi har fått en reduksjon i mobbingen på grovt regnet 30 prosent! Dette er basert på data fra 21 000 elever i 360 skoler fra 4. til 7. klassetrinn.

Jeg vil gratulere lærere, elever, foreldre og skoleeiere med dette store løftet! Bak prosenttallene ligger en bedre hverdag for tusener av barn og unge i vårt land! Dere har vært med på å stanse en bølge av brutalitet!

Professor Erling Roland fra Senter for atferdsforskning vil i sitt foredrag senere i dag gå mer detaljert inn i denne undersøkelsen.

Rogalandsforskning evaluerer arbeidet med Manifest mot mobbing og har også kommet med noen foreløpige hovedkonklusjoner.

Det første de peker på er at Manifestet har kommet langt i sine målsettinger.

En meningsmåling viser at halvparten av befolkningen opplever at det er mer aktivitet for å hindre mobbing i nærmiljøene i dag enn for ett til to år siden. Det lokale arbeidet mot mobbing i barnehagene og fritidsmiljøene har økt særlig i løpet av det andre året i manifestperioden.

En annen meningsmåling viser at de fleste mener at foreldrene har blitt trukket mer inn i arbeidet mot mobbing.

Det er viktig å fortsette dette arbeidet som har kommet så godt i gang.

De to anbefalte programmene mot mobbing brukes nå av om lag 20 prosent av norske grunnskoler. Det er Olweus-programmet fra Hemil-senteret ved Universitetet i Bergen og programmet Zero fra Senter for atferdsforskning i Stavanger.

I den lokale og nasjonale pressen har vi kunnet lese om skoler som har arbeidet systematisk med ett av disse programmene, og hvor de kan vise til en nedgang i mobbingen på opptil 50 prosent. Helt nye tall fra Hemil-senteret, basert på innrapporterte data fra 21.000 elever i 360 norske skoler fra 4. til 7. klassetrinn, viser at andelen mobbede elever er redusert med 34 prosent.

Skolene som har gjennomført Olweus-programmet kan rapportere om at ”det å mobbe andre elever” er redusert med 45 prosent. Dette er et gledelig resultat. På bakgrunn av forskning er det nemlig nærliggende å tro at elever som mobber, løper en risiko for å bli innblandet i andre former for problematferd, slik som hærverk, rusbruk, tyveri og vold. Mobberne må stanses, først og fremst av hensyn til ofrene, men også av hensyn til seg selv. Det er viktig at vi følger opp, dem som mobber, hjelper dem til å endre adferd og får dem ut av den onde sirkel som mobbing kan lede inn i.

Vi har, både i fellesskap og hver for oss, igangsatt mange tiltak.

Jeg har lyst til å trekke fram noen eksempler på gode tiltak fra manifestpartnere:

  • Utdanningsforbundet har innvilget 22 stipender i barnehage og skole til kompetanseheving av personalet. Utdanningsforbundet har også inngått et samarbeid med Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), som skal bistå med veiledning underveis, samt bidra til en samlerapport fra prosjektene i samarbeid med Utdanningsakademiet.
  • Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG) sendte i 2003 ut informasjon med gode råd til foreldre om hvordan man kan stoppe mobbing. Dessuten var mobbing og læringsmiljø tema for alle landets skolearrangementer i forbindelse med Grunnskolens uke i 2003.
  • Kommunenes Sentralforbund (KS) sendte i 2003 ut boken ”Vold i skolen” til grunnskoler og videregående skoler. Boken er resultatet av et samarbeid mellom KS og Utdannings- og forskningsdepartementet.
  • Barneombudet oppfordret barn og unge til overvåke de voksnes arbeid mot mobbing i skolen. Stafetten fikk navnet ”Det store Oppdraget” og startet i Vestfold 18.september 2003. Det har vært markeringer i seks fylker, og stafettpinnen vil gå videre til januar 2005.
  • Alle ansatte i barnehagen fikk tilsendt informasjonsheftet "Mobbing i barnehagen" våren 2004. Innsatsen mot mobbing var et sentralt tema på den nasjonale barnehagekonferansen 5.–6. mai 2004.

Videre vil jeg nevne fire forhold som jeg mener har vært og er viktig i arbeidet i skolen:

  1. Ett av de viktigste nasjonale grepene i arbeidet med manifestet var endringen av opplæringslovens § 9a som skal sikre elevene et godt skolemiljø. Dette handler blant annet om å verne elevene mot mobbing, vold, diskriminering og rasisme. Lovparagrafen tydeliggjør de voksnes plikt til å gripe inn mot mobbing, mens elever og foreldres rettigheter er styrket. Det er utarbeidet en egen veileder til skolene om den nye lovendringen.
  1. Skoler og kommuner har i stor grad forpliktet seg på manifestets idé og målsetting. For å inspirere skolene til lokal innsats, har utdanningsminister Kristin Clemet og jeg tidligere i år lansert konkurransen "Sammen! uten mobbing". For å stimulere elevenes motivasjon, kreativitet og engasjement utfordret vi alle elever på ungdomstrinnet til å "gå i kreativ tenkeboks" for å vise sine holdninger. Elevene er utfordret til å lage en film, dans, sang, teaterstykke, lek, skoleavis eller en kunstutstilling som viser at mobbing er hærverk på mennesker og må stoppes. Vinnere av konkurransen kåres neste år.
  1. Jeg vil gjerne nevne ConnectOSLO som et eksempel på en bred tilnærming til elevenes læringsmiljø. Prosjektet er en videreutvikling og implementering av EU-prosjektet Tackling violence in schools. Utdanningsetaten i Oslo tilbyr programmet til sine skoler med veiledning fra Senter for atferdsforskning. I dag er 30 skoler involvert i prosjektet, og forskningsresultater viser at samtlige har fått betydelige bedringer i læringsmiljøet. Resultatene viser også en nedgang i mobbeepisoder. Som avslutning av dagens program vil disse skolene være involvert i markering ”En trygg og ambisiøs Osloskole” på Oslo handelsgymnasium.
  1. Det siste punktet gjelder forskning, rapportering og oppfølging om hva som foregår ute i skoler og barnehager. Dette er viktig både i forhold til våre egne prioriteringer og vår tilbakemelding til skoler og skoleeiere. Forskningsmiljøene er i god dialog med hverandre og med manifestpartene. Forskningen om mobbing og evalueringen av manifestarbeidet har fått stor internasjonal oppmerksomhet.

Kjære alle sammen,

Jeg er stolt av vår brede og systematiske innsats for å bekjempe mobbing og at det faktisk viser resultater.

Ambisjonen om nulltoleranse er akseptert. Vi verken skal eller kan tolerere mobbing. Erfaringer og resultater viser klart at holdningene til mobbing er endret. Kunnskap og ferdigheter om hva som hjelper og nytter er forbedret blant voksne i barnehager, skoler og fritidsmiljø.

Manifest mot mobbing har ført til en bevisstgjøring. Det går ikke lenger an å ignorere det onde som mobbing representerer, og det er mulig å bekjempe dette ondet. En meningsmåling viser at hele 85% mener at skolens arbeid mot mobbing nytter.

Manifestet vekker internasjonal interesse. Det fikk jeg bekreftet da jeg deltok på en internasjonal konferanse i Stavanger i begynnelsen av måneden om ”Taking fear out of schools”, som Norge arrangerte i samarbeid med OECD.

Flere utenlandske medier har også rapportert om manifestarbeidet vårt.

I Danmark undertegnet nylig representanter for 27 organisasjoner en trivselserklæring - et dansk manifest om et nasjonalt samarbeid for sosial trivsel og mot mobbing i grunnskolen - inspirert av Norge.

Regjeringen har satt oppvekstvilkår høyt oppe på dagsorden.

Det er viktig at intensiteten og engasjementet i arbeidet holdes oppe.

Lærere, foreldre, elever, skoleeiere – manifestpartnere – takk for at dere har klart å snu en bølge av brutalitet blant barn og unge. Men vi skal ikke lene oss tilbake.

Alle som har ansvar for barn og ungdoms oppvekstmiljø, vet hvor viktig det er at innsatsen er kontinuerlig. I det videre arbeidet vil vi ha oppmerksomhet på ledelse. Vi vil utvide satsingen. Vi skal blant annet sette søkelyset på utviklingen av sosial kompetanse og evne til medfølelse.

Tallene som blir lagt fram senere i dag, viser at mange barn i Norge har fått en bedre hverdag etter at vi undertegnet mobbemanifestet. Men vi er ikke i mål.

Vi skal fortsatt arbeide for nulltoleranse mot mobbing!

Lykke til.