Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale til det pakistanske miljøet i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

First Central Jam-e-Mosque, Oslo, 10. oktober 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale til Det pakistanske miljøet i Oslo

First Central Jam-e-Mosque, Oslo, 10. oktober 2005


På vegne av den norske regjering vil jeg hilse dere alle.

Jordskjelvet som har rammet Pakistan viser at verden er blitt liten. Det samme lærte vi av tsunamien. Tragedien berører oss dypt fordi mange nordmenn har slekt og venner i de katastroferammede områdene.

Vi er samlet her i kveld for å markere vår sorg, men også vårt samhold.

Vi er samlet her i kveld for å dele vår forferdelse over ødeleggelser og dødstall, men også for å bekrefte vår forpliktelse til å hjelpe.

Katastrofen kaller på vår nestekjærlighet. I Norge har vi en fast tradisjon for å hjelpe vår neste, uavhengig av religion, kultur eller etnisk opprinnelse.

Nye rapporter viser at antall døde og skadde stiger. Mot slike naturkrefter kan vi føle hjelpesløshet. Tragedien kan ikke gjøres ugjort. Men tragediens omfang kan begrenses. Menneskelig nød kan lindres. Liv kan reddes. Det skal vi bidra til.

Som myndigheter vil vi bidra. Alle ledige midler på Utenriksdepartementets katastrofebudsjetter er nå lovet bort. Gjennom hjelpeorganisasjoner som Kirkens Nødhjelp og Røde Kors er hjelp underveis – med mat, telt, ulltepper og annen akutt hjelp til ofrene.

Rask hjelp er viktig, men det er ikke nok. Den norske regjering vil alt på fredag foreslå for Stortinget at det bevilges en ekstraordinær økning av katastrofebudsjettet. En tilleggsbevilgning på omlag 300 millioner kroner vil gi nødvendig handlekraft – også til å svare på andre naturkatastrofer.

Som medmennesker kan vi også bidra – med penger, med egen innsats, men også med personlig omsorg. Blant oss er det mange som har mistet slektninger eller lever i uvisse om skjebnen til venner og familie.

Dere som har pakistansk bakgrunn skal vite at katastrofen har gått sterkt inn på oss alle i Norge. Mange av oss har venner som er berørt, også jeg. Det er sterke menneskelige bånd mellom de rammede områdene og Norge.

Omtanke er viktig. Det er også forbønn. Dette preger også vårt samvær i moskeen i kveld. Millioner av mennesker søker i disse dager støtte og trøst i Troen. Det gjelder kristne, muslimer, hinduer og andre som er rammet av jordskjelvet.

Bibelen lærer oss at vi kan vende oss til Gud i bønn, for Gud er rettferdig, barmhjertig, nådig og god.

I muslimenes hellige bok, Koranen, innledes nesten alle kapitler med følgende ord: ”I Guds, den Barmhjertiges, den nåderikes navn”.

Det er sagt at Guds vakreste navn er Den barmhjertige. Gud er den som beskytter, den som tilgir, den som hjelper. Koranens avsluttende kapittel, Sure 114, handler nettopp om dette, om å søke tilflukt hos Gud.

Hans Majestet Kongen uttrykte det norske folks sorg ved sin kondolanse til Pakistans president Musharraf sist lørdag.

I dag takker jeg First Central Jam-e-Mosque og alle de som står bak dette arrangementet.

På vegne av den norske regjering hilser jeg dere alle:
Vi deler sorgen.
Vi minnes de døde, og ber for de etterlatte og ofrene.
Vi bekrefter vår hjelp og støtte til de som er rammet.
Byrdene skal vi bære sammen.