Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale på Vadsø frivillighetssentral

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Vadsø, 5. september 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved besøk på Frivillighetssentralen

Vadsø, 5. september 2005

Kjære alle sammen!

Uansett hvilken politikk vi hadde forsøkt å få til fra regjeringskvartalet i Oslo, så hadde den vært dømt til å mislykkes dersom politikken nasjonalt ikke klarte å bygge opp under den mobilisering og det engasjement som ytes lokalt.

Det er helt sentralt i Regjeringens politikk at samfunnet skal bygges nedenfra. Gjennom familiene, lokale bedrifter, lokale lag og organisasjoner, og lokaldemokratiet. Ikke ovenfra og ned.

Frivillighetssentralene er en spennende nyskapning i et tradisjonsrikt og mangfoldig frivillig organisasjonsliv. Sentralene viser nye veier å gå for å rekruttere og organisere lokal frivillig innsats. Det er flere hjemmeværende, trygdede og arbeidsledige i frivillighetssentralene enn i tradisjonelle frivillige organisasjoner. At sentralene er åpne på dagtid gir muligheter for dem som har tid til overs på denne tiden av døgnet. Kanskje oppleves terskelen for å stikke innom sentralen som lav. Og det er jo bra!

Frivillighetssentralene representerer noe av det beste i lokalsamfunnet. Dere har som mål å samarbeide med de positive kreftene som finnes lokalt, i ulike lag og foreninger, menigheter, offentlige myndigheter og enkeltpersoner. Å knytte kontakter, utvikle nettverk, koble de som har noe til felles, er viktige og nyttige oppgaver.

Regjeringen legger stor vekt på å legge forholdene bedre til rette for frivillig virksomhet. Vi har en egen frivillighetsminister – Valgerd Svarstad Haugland - og vi vil bidra til at frivillighet får den anerkjennelsen den fortjener.

Ordningen med skattefrie gaver til frivillige organisasjoner er en suksess. Etter at Samarbeidsregjeringen økte fradraget fra 900 til 6 000 kroner har gavene til frivillig arbeid økt merkbart. Fradraget er økt ytterligere til 12 000 kroner. Flere gir, og flere gir mer enn før. Frivillige organisasjoner får trolig om lag 1 milliard kroner i år gjennom denne ordningen.

Kjære alle sammen,

Frivillig innsats gir mening og fellesskap, om det er lokalt eller internasjonalt.

”Den største gleda du kan ha, det er å gjøre andre glad.”

Jeg ønsker hver og en av dere lykke til videre, og takk for innsatsen dere gjør!