Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved Kirkens ungdomsprosjekt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Kristiansand, 2. september 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved Kirkens ungdomsprosjekt

Kristiansand, 2. september 2005

Flott å se dere!

Det er en hektisk tid. Om ti dager er det Stortingsvalg! Jeg er på valgkamp her på sørlandet, et av de viktigste og sterkeste områdene for KrF.

Tror dere det spiller noen rolle hvilke partier som styrer Norge? Det spiller en rolle – en stor rolle - hvem som sitter ved makten i Norge. Stor betydning for dagliglivet – skole, kirke, barnehager, kulturaktiviteter. Hvilke verdier som skal legges til grunn for å styre Norge.

Selv om det står ganske bra til her i landet, så har vi mer å gjøre! Politikere stiller til valg, fordi de vil gjøre noe for samfunnet og for folk.

KrF har en klar visjon for det gode samfunn: Det skal ikke bare tilby god materiell velferd, men legge til rette for gode menneskelige relasjoner. Vi trenger sterke fellesverdier. De mest bærekraftige finner vi i vår kristne kulturarv, menneskeverdet, de ti bud summert i kjærlighetsbudet, forvalteransvaret. Og vi vil bygge opp samfunnet nedenfra, gjennom familie, lokalsamfunn, frivillige organisasjoner.

Jeg har vært med mange år i toppolitikk og mange ganger med i valgkamp. Og jeg blir ikke lei, det er fortsatt inspirerende å slåss for disse verdiene. Det skal vi også gjøre i denne valgkampen.

Vi ser at stadig flere partier snakker om verdier.

Jeg spør meg alltid hvilke verdier?

Skal vårt samfunn være et verdisamfunn, må vi bygge på at ethvert menneske har verd i kraft av det å være til. Menneskeverdet kan ikke graderes.

Hvert menneske er ukrenkelig.

Denne holdningen skal styre våre handlinger.

Den saken som har betydd og betyr mest for meg i mitt politiske virke, er kampen for fattige og forfulgte mennesker. Det gjelder dem som lider sosial nød her i landet, og det gjelder de fattigste av de fattige ute i verden. Derfor går jeg med dette hvite armbåndet, hvor det står ” Make poverty history”, gjør slutt på fattigdommen! Dere kjenner kanskje til det gjennom Live8-konsertene.

Menneskeverdet er det jeg bygger mitt politiske virke på. I min oppvekst var det fattigdom her i Molde også. Jeg husker godt jeg var med min far i julen og ga penger fra menigheten til de fattigste familiene. Det gjorde et sterkt inntrykk. Det er ikke mer enn 100 år siden Norge var et av de fattigste land i Europa. De siste 40 årene har økonomien vokst mer her til lands enn i, nær sagt, noe land i verden. I all vår velstand er det viktig å holde fast på menneskets verd. Og det kan vi måle i hvordan vi behandler de svake og fattige blant oss. Det ansvaret ligger på oss alle, men i særlig grad hos oss som er satt til å styre landet. Derfor ligger Norge i verdenstoppen når det gjelder å gi penger til de fattigste landene.

De siste tiårene har det vært en jevn tilbakegang i valgdeltakelsen. Dette bekymrer meg. Noen av dere er kanskje førstegangsvelgere i år. Jeg synes det er synd at det er så mange unge mennesker som ikke har benyttet sin rett til å stemme ved de siste valgene. Når man ikke bruker stemmeretten sin overlater man egentlig til andre å bestemme over viktige samfunnsområder.

Også dere som ungdommer har interesser dere skal ivareta. Jeg vil for eksempel tro at skole- og utdanningspolitikk er et viktig saksområde for dere. Hvilken politikk de ulike partiene fører på dette området kan være et utgangspunkt for hva dere velger å stemme.

Eller det kan være snakk om viktige verdispørsmål som skiller partiene. Det kan være et annet utgangspunkt for valg av parti.

Derfor: Hvis man vil ha innflytelse på egen situasjon og samfunnsutviklingen så vil jeg oppfordre dere som kan stemme for første gang til å bruke stemmeretten. Det er faktisk den viktigste måten dere kan påvirke samfunnet i den retning dere ønsker!

Dere unge er viktige i det politiske liv. Det ene er at dere skal ha anledning til å ivareta deres interesser. Dette gjelder alle forhold dere er opptatt av enten det gjelder skolen, kultur- og fritidstilbudet i lokalmiljøet eller for den saks skyld krigen i Irak.

Men deltakelse er også viktig i et lengre perspektiv. Det er dere som skal utforme framtidens samfunn. Norge er avhengige av aktive og bevisste samfunnsborgere. Derfor er det samfunnsengasjement som jeg vet dere unge har så viktig, og det er viktig at dere beholder det.