Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved Skovheim eldreboliger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Nordstrand, Oslo, 7. september 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved Skovheim eldreboliger

Nordstrand, Oslo, 7. september 2005

Kjære alle sammen,

Ja, det har vært mye snakk om eldreomsorgen i denne valgkampen. Det er bra. Det er tatt store løft på dette området de senere årene. Men vi har mer å gjøre!

I valgkampen blir det gjerne en drakamp om hvem som har gjort hva for eldre. Det er et faktum at Stortinget for ni år siden påla den daværende Arbeiderparti-regjeringen å fremme en plan for utbyggingen av eldreomsorgen. Det satte fart i utbyggingen, og det er siden bygget 5200 sykehjemsplasser og 22000 omsorgsboliger. Fortsatt skal det bygges 6500 sykehjemsplasser finansiert med ekstratilskudd fra staten. Da vil vi komme i bedre balanse enn vi er nå.

Dette er ikke tørre tall. Det er mennesker det dreier seg om. Eldre fortjener tiltak for en verdig alderdom, ikke partipolitisk krangel.

Og Regjeringen vil videre.

Helen Bjørnøy kom her med konstruktive utfordringer, og uten å gå for mye i detaljer kan jeg si at her var det mye jeg er enig i. Regjeringen har ikke gått inn for lovfesting av tilbud om eldresenter, og dette skyldes bl.a. en forskjell i synet på hvor sterkt lokaldemokratiet skal få være. Eldresentre er bare et pluss.

Det er nok å komme på besøk hit til Skovheim for å se hvor viktig og forebyggende eldresentre er. Her er tydelig aktivitet og trivsel. Stadig større del av befolkningen blir eldre, flere blir over 80 år. Men det å bli gammel er ikke ensbetydende med å være syk og pleietrengende. Det vet jeg ikke minst fra min egen far som har rundet 100 år. Mange er spreke og har gode år.

Vi vet om utfordringene og vi gjør noe med dem. I høst legger vi fram en ny plan, en stortingsmelding, om veien videre i eldreomsorgen. Der vil vi komme inn på flere av Helen Bjørnøys utfordringer:

Det trengs fortsatt flere plasser i sykehjem. Legetjenesten i sykehjem må styrkes. Vi ønsker større oppmerksomhet på kvalitet, på rekruttering av og kompetanse hos pleiepersonalet. Vi setter fokus på tilbudet til syke og eldre i spesialisthelsetjenesten, og vi vil styrke den frivillige og familiebaserte omsorgen.

Vi vil videreføre unntaket for ideelle organisasjoner, slik at stat og kommuner fortsatt kan velge å kjøpe helse- og sosialtjenester fra disse organisasjonene uten å gjennomføre konkurranse.

Det står altså ikke stille: Undersøkelser viser at langt de fleste eldre nordmenn er fornøyd med tilbudene de får. Det har blitt mer fristende å arbeide i sektoren. Sykefraværet blant ansatte har gått ned med 22 prosent fra 2003 til 2004. Stadig flere tar utdanning til eldreomsorg. Dette er positive signaler. Dere eldre fortjener en trygg og verdig alderdom.