Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Til dekket bord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel i Dagsavisen 1. oktober 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Til dekket bord

Artikkel i Dagsavisen 1. oktober 2005

Samarbeidsregjeringen leverer videre en styrket økonomi. Dette gir en ny regjering alle muligheter. En av de beste nyhetene for de som nå skal overta er at arbeidsløsheten synker. Vel 80 000er nå registrert ledige. Tallet på husholdninger med betalingsproblemer er halvert på to år. 80 000 familier som har slitt med økonomien klarer seg bedre. Norske bedrifter er de mest optimistiske i Europa. Samlet gir dette den nye røde regjeringen et veldig godt grunnlag å styre på.

Da vi tok over etter Ap-regjeringen var industriens konkurranseevne svekket av høy rente. Arbeidsledigheten var på vei opp. Stemningen i næringslivet var på vei ned.

Samarbeidsregjeringen tok tak i disse utfordringene. Det gjorde vi gjennom en ansvarlig økonomisk politikk og skatte- og avgiftslettelser som stimulerer til ny vekst. Det har vi gjort ved å fremme verdiskapning og innovasjon. Snuoperasjonen har gitt resultater. Optimismen er på vei tilbake. Pilene peker i riktig retning. Norge opplever nå den lengste sammenhengende oppgangsperiode på nesten 30 år.

Kamp mot fattigdom hjemme og ute har vært en meget høyt prioritert sak for Regjeringen. Derfor øker vi nå bistanden til Afrika med en ekstra milliard. Samarbeidsregjeringen har fått til en rekordøkning i bistanden til verdens fattige. Vi nærmer oss målet om 1% av bruttonasjonalinntekt. Vi har også gått i bresjen for gjeldsslette til de fattigste landene.

Vi har som den første regjering iverksatt en handlingsplan mot fattigdom i Norge. Den begynner å gi resultater: flere rusmisbrukere får hjelp, flere bostedsløse får bolig og flere får mulighet til arbeid.

Valgfriheten er ikke reell før vi har full barnehagedekning. Derfor bruker regjeringen i år nesten 12 milliarder kroner på barnehager. I alle de fire årene Samarbeidsregjeringen har sittet er det blitt bygd flere barnehager enn da Stoltenberg var statsminister sist. På grunn av regjerings offensive satsing på plass til alle før vi setter prisen ytterligere ned ser det nå ut til at vi kan klare full utbygging i løpet av 2006.

Skolen skal være et godt sted å lære. Men da må den også være et godt sted å være.
Derfor har jeg stilt meg i spissen for anti-mobbeprosjekter over hele landet. Vi har fått gode resultater. Mobbingen er redusert med 30 prosent over to år! Mange steder er tallene enda bedre. Det betyr at tusenvis av barn har fått en bedre hverdag. De blir trygge. De blir sett. De begynner å smile. Kan vi ha større seire?

De som fulgte valgkampen gjennom media kunne lett bli sittende igjen med et inntrykk av at det meste går galt her i landet. Sannheten er stikk motsatt. Utviklingen de siste fire årene har god i forhold til andre land. Mens mange av våre naboland sliter med å få hjulene i gang, er veksten i norsk økonomi sterk for andre år på rad. Mens renten for fire år siden var sju prosent og dobbelt så høy som i EU, er den nå rekordlav og under EU-nivå.

Framtidsutsiktene for økonomien er nå svært gode. Norsk økonomi har de siste årene vært gjennom en lang sammenhengende vekst. Ledigheten faller nå sterkere enn Aetat tidligere har antatt. Særlig gledelig er det at den registrerte arbeidsledigheten går tilbake i alle fylker og at antall registrerte langtidsledige er redusert med 20 prosent det siste året. Samtidig venter Aetat tiltakende vekst i sysselsettingen. Jeg registrerer med stor glede at prognosen innebærer at vi kan få rekordhøy sysselsetting i 2006. Det bør gi grunnlag for vekst i sysselsettingen i alle kategorier av arbeidssøkere, inkludert ungdom, innvandrere og funksjonshemmede.

Også sykefraværet synker nå kraftig, med hele 12 prosent i 2. kvartal 2005. Samarbeidsregjeringens langsiktige og systematiske arbeid med å redusere fraværet har gitt tydelige resultater.

Norsk økonomi går godt, og det ligger nå til rette for fortsatt sterk økonomisk vekst, økt sysselsetting og redusert arbeidsledighet. En ny regjering kommer til dekket bord.