Historisk arkiv

Ikke inngrep mot elektrisitetsverkenes prisdiskriminering nå

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr. 40/96
15.11.96

Ikke inngrep mot elektrisitetsverkenes prisdiskriminering nå

Administrasjonsdepartementet griper ikke inn mot elektrisitetsverkenes prisdiskriminering av kunder utenfor eget nettområde. Konkurransetilsynet hadde foreslått dette for å hindre at kundene ble bundet til leveringer fra sine lokale elektrisitetsverk. En undersøkelse gjort av tilsynet i august påviste at bare 6 verk leverte strøm til kunder utenfor eget område, og alle krevde høyere pris enn til sine hjemmekunder.

Konkurransetilsynet har sett nærmere på kraftmarkedet. Undersøkelsen avdekker et brudd på en positiv trend mot et bedre fungerende marked for strøm til husholdningene. Årsakene antas å være den vanskelige forsyningssituasjonen med tilhørende høye priser på spotmarkedet.

Konkurransemyndighetene har vurdert ulike tiltak som kunne få kraftmarkedet til å fungere bedre. Det er allerede gitt forskrifter som vil bedre prisopplysningen til forbrukerne. De trer i kraft 15. november. Norges vassdrags- og elektrisitetsvesen arbeider med forslag som skal senke forbrukernes kostnader ved å skifte strømleverandør.

Det er Administrasjonsdepartementet, og ikke Konkurransetilsynet, som har vedtaksmyndigheten over for elektrisitetsverkene, fordi så mange av dem er direkte styrt av folkevalgte kommunale organer.

Departementet mener at den nåværende uheldige praksis i stor grad må tilskrives den aktuelle knapphetssituasjonen. Tiltakene som kraftmyndighetene setter i verk, vil virke til å stimulere elektrisitetsverkene til større likebehandling av kundene etterhvert. Administrasjonsdepartementet har derfor ikke sett det som hensiktsmessig å foreta et såpass omfattende inngrep mot forhold som i stor grad følger av kommunale vedtak. Departementet har gitt Konkurransetilsynet beskjed om å følge elektrisitetsverkenes behandling av husholdningskunder nøye.

Lagt inn 15 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen