Historisk arkiv

- Sikrer forbrukernes og de ansattes interesser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 97060
23.05.97

Nye bestemmelser for åpningstider:

- Sikrer forbrukernes og de ansattes interesser

- Regjeringen ønsker å sikre forbrukernes interesser ved fortsatt romslige rammer for åpningstider. Tilgjengeligheten for forbrukerne blir samlet sett minst like god som i dag. Samtidig imøtekommer vi ønsket om å begrense omfanget av ubekvem arbeidstid for ansatte i varehandelen, og vi motvirker en utvikling mot stadig mer søndagsåpen varehandel. Forslaget har også støtte hos et klart flertall i befolkningen.

Slik oppsummerer forbrukerminister Sylvia Brustad forslaget til nye bestemmelser om åpningstider, som legges fram for Kongen i statsråd i dag.

Statsråden understreker at lovendringene faktisk fører til at mindre dagligvarebutikker får mulighet til å utvide åpningstiden. Etter lovforslaget kan kiosker og dagligvareforretninger med en salgsflate under 100 kvadratmeter og bensinstasjoner med en salgsflate under 150 kvadratmeter holde åpent når de selv ønsker. Etter dagens regler må dagligvarebutikker være lukket på søndager. Hun tar derfor sterk avstand fra påstander som underslår at flere utsalgssteder får mulighet til utvidet åpningstid.

- Forslagene til ny åpningstidslov og endringer i arbeidsmiljøloven ivaretar på en god måte hensynet til både arbeidstakerne og forbrukerne, samtidig som helgedagsfreden respekteres. Dette er også i tråd med hva et solid flertall av befolkningen ønsker, poengterer Sylvia Brustad.

Forbrukerministeren peker på at disse delvis motstridende interessene skaper behov for en regulering av åpningstidene. Regjeringens forslag innebærer at dagens praksis i all hovedsak kan videreføres.

- Regulering på dette området vil alltid skape vanskelige avgrensninger. Det er likevel viktig å finne løsninger som begrenser disse problemene mest mulig. Regjeringen anser arealmodellen som det beste alternativet. At det fra flere hold har vært harselert over arealprinsippet må ikke overskygge de klare fortrinn dette har, særlig med henblikk på tilsyn og håndheving. Det er enkelt å slå fast om arealet på et utsalgssted ligger over eller under en fastsatt grense. Det er langt mer komplisert å kontrollere et vareutvalg, som i prinsippet kan variere fra dag til dag. Erfaringen viser også at regulering basert på vareutvalg ikke har virket godt, sier Sylvia Brustad.

Forbrukerministeren understreker at de nye bestemmelsene skal evalueres etter 2-3 år, for å vurdere hvordan arealgrensene har vist seg å virke i praksis.

Lagt inn 23 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen