Historisk arkiv

Forlenget norsk styrkeinnsats i Bosnia vurderes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 059/96 , 06.11.96

Forlenget norsk styrkeinnsats i Bosnia vurderes

Et forlenget, men redusert norsk styrkebidrag i Bosnia-Hercegovina vurderes som en del av en internasjonal post-IFOR styrke. I vurderingen inngår blant annet et kompani fra Telemark bataljon, som vil kunne bidra til vakt og sikring av et nytt felleshovedkvarter i Sarajevo.

Det er forløpig ikke tatt noen formell politisk beslutning om et forlenget militært nærvær i Bosnia, men planleggingsarbeidet pågår i NATO. Det forventes at en formell beslutning om å forlenge NATOs nærvær i Bosnia blir tatt i nær framtid, og at en ny styrke vil bli betydelig redusert fra ca 55 000 i dag til i størrelsesorden 20 - 30 000 personell.

Det er skapt en stabil ytre ramme for å bringe fredsprosessen i Bosnia-Hercegovina videre. Samtidig er det klart at mye av det tyngste arbeidet gjenstår med tanke på å skape en varig og stabil fred. I en slik situasjon kan det ikke anses som hensiktsmessig å fjerne det fremste stabiliserende elementet i ormådet, nemlig tilstedeværelsen av et betydelig internasjonalt militært nærvær.

Dette er et syn som deles av de fleste, også av Norges allierte i NATO.

Forsvarsminister Jørgen Kosmo mener Norge fortsatt bør bidra aktivt til fredsprosessen i Bosnia og påpeker at dette er en del av arbeidet med å oppnå fred og stabilitet i Europa. Med en slik deltakelse signaliserer Norge også aktiv støtte til NATOs endrede rolle i europeisk sikkerhetspolitikk.

Kosmo ser for seg at hovedtyngden av et eventuelt videre norsk engasjement i Bosnia fortsetter innenfor rammen av en nordisk-polsk brigade tilknyttet en amerikansk divisjonsstruktur i det samme området som styrken opererer i dag.

En redusert norsk bataljon bestående blant annet av to infanterikompanier vil kunne inngå her. I tillegg vurderes muligheten for å sende ett kompani fra Telemark bataljon til vakt og sikring av et nytt felleshovedkvarter i Sarajevo etter henstilling fra SACEUR.

At det kun tas ett kompani fra Telemark bataljon, innebærer at den vil ha kapasitet til å fortsette nødvendig utdanningsvirksomhet i Norge. Forøvrig vil det eventuelle norske bidraget rekrutteres på tradisjonell måte.

Videre vil det være nødvendig med personell til ulike staber og hovedkvarter, og også til den felles militærpolitistyrken i den nordisk-polske brigaden. Det meste av det nåværende tunge norske utstyret som det ikke lenger vil være behov for, vil bli tatt hjem til Norge. Tilsammen vil det norske styrkebidraget kunne bestå av ca. 700 personell.

Regjeringen vil framsende en egen proposisjon med blant annet kostnadsberegningen til Stortinget når et mandat for en fornyet militær operasjon foreligger.

Lagt inn 7 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen