Historisk arkiv

Forsvaret markerer kulturminneåret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr 028/97
30.05.1997

Forsvaret markerer kulturminneåret

I likhet med andre offentlige etater vil også Forsvaret markere Kulturminneåret 1997. Sentralt i markeringen står en presentasjon av Forsvarets løpende kulturminnevirksomhet.

Forsvarets kulturminner er for mange ensbetydende med festningsverker, slott og monumentale anlegg som har spilt viktige roller i vårt lands historie. De senere års økte fokusering på vår kulturarv har imidlertid satt nye utfordringer på Forsvarets dagsorden. Som landets største eiendomsforvalter har Forsvaret ansvar for en betydelig bygningsmasse av mer anonym karakter, og deler av denne er i ferd med å nå verneverdig alder. Et mål i Forsvarets omstillingsprosess er å spare drifts- og vedlikeholdsutgifter gjennom utstrakt salg av eiendommer og riving av eldre bygninger og anlegg. For å sikre en forsvarlig behandling og vernevurdering av disse, ble Forsvarets kulturminneprosjekt startet opp januar 1995. Prosjektet er resultat av et fruktbart samarbeid mellom Forsvarets bygningstjeneste og Riksantikvaren, og skal gå over fire år. Sentralt står utarbeidelsen av en landsdekkende verneplan med samlet oversikt over verneverdige bygninger og anlegg i Forsvarets eie.

I anledning Kulturminneåret 1997 vil Forsvaret presentere en vandreutstilling om Forsvarets kulturminner og det arbeidet som utføres med kartlegging og vern av disse. Utstillingen vil bli åpnet av statssekretær Martin Kolberg på Kristiansten festning i Trondheim 31 mai (kl 1430), for deretter å besøke andre militære etablissementer landet rundt.

Lagt inn 30 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen