Historisk arkiv

Styringskomite for multinasjonal fredsbrigade opprettes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr.025/97
23.05.97

Styringskomite for multinasjonal fredsbrigade opprettes

Under sitt besøk til "Nordic Peace"-øvelsen i Troms mandag 26 mai, vil den svenske og den norske forsvarsministren underskrive en avtale (Memorandum of Understanding) om å etablere en styringskomitè for opprettelse av en multinasjonal brigade, SHIRBRIG. Brigaden skal på 15-30 dagers varsel kunne reise ut i tradisjonelle fredsbevarende FN-operasjoner. Danmark, Kanada, Østerrike og Polen har tidligere underskrevet avtalen.

SHIRBRIG står for "Multinational United Nations Stand-by Forces High Readiness Brigade". Initiativet er dansk, og skal sees i sammenheng med etableringen av et tilstøtende nordisk prosjekt, kalt NORDCAPS

(Nordic Coordinated Arrangement for Military Peace Support), som er et norsk initiativ . NORDCAPS tar sikte på å forbedre (kun) de nordiske landenes evne til felles innsats i internasjonale fredsoperasjoner, basert på det allerede eksisterende samarbeidet. Både i nordisk NORDCAPS- sammenheng og innenfor SHIRBRIG, hvor andre land kommer med, vil det bli opprettet registre for innmeldte styrker bygget på de nasjonale beredskapsstyrkene for internasjonale fredsoperasjoner.

Verken NORDCAPS eller SHIRBRIG-avtalen er juridisk bindende for landene. Deltakelse i etableringen av SHIRBRIG skal ikke skje på bekostning av utviklingen av NORDCAPS, og nordiske styrkebidrag til SHIRBRIG skal i prinsippet skje fra de styrkene som er tilordnet NORDCAPS. Denne sammenhengen påpekes i et eget dokument som også underskrives av den danske, den svenske og den norske forsvarsministeren på mandag.

Norge sikter senere mot å tiltre en egen MoU for opprettelse av et Planelement for SHIRBRIG. Et slikt planelement er ikke påtenkt innenfor NORDCAPS.

Lagt inn 23 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen