Historisk arkiv

-Effektive havner viktig for norsk næringsliv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 49/96
4. november 1996

Fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen:

-Effektive havner viktig for norsk næringsliv

- Havnene er viktige ledd i transportkorridorene til Europa, og til andre verdensdeler. De er også viktige knutepunkt for omlasting. Dette har stor betydning for norsk næringsliv, og derfor må vi stadig effektivisere havnene, sa fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i debatten om grunnlaget for samferdselspolitikken i Stortinget mandag.

Mer enn halvparten av kostnadene ved sjøtransport knyttes til havneanløp. Regjeringen vil derfor legge stor vekt på å utvikle tidsriktige havner. I denne sammenheng vil enkelte viktige havner bli prioritert som ledd i arbeidet med å utvikle sentrale transportkorridorer inn og ut av landet.

Fiskeriministeren viste til at Regjeringen våren 1997 vil legge fram en egen stortingsmelding om havner og kystforvaltning. Samordning og tilknytning mellom havner, vei og bane vil bli drøftet her.

- Etter Regjeringens syn er det viktig å få til en samordning av transportpolitikken på tvers av sektorene. Det er i samspillet mellom vei, bane, luft og sjø at vi kan sikre god framkommelighet og reduserte transportkostnader. Utbygging av havner må derfor i større grad sees i sammenheng med utbyggingen av vei- og jernbanetilbudet. Havneplanene må ses i sammenheng med det øvrige plansystemet innen transportsektoren. Regjeringen vil prioritere en god tilknytning til viktige terminaler, herunder havner, i det videre arbeidet med sektorplanene for vei, jernbane og luftfart, sa fiskeriministeren.

Han slo fast at havner og farleder må ses i sammenheng, og opplyste at han i stortingsmeldingen tar sikte på at behovene for utbygging og sikring av farledene vil bli gjennomgått.

Fiskeriministeren understreket at i store deler av landet er havnene viktige for fiskerinæringen. - De største fiskerihavnene er ofte kombinerte trafikk- og fiskerihavner. Utviklingen av disse havnene har avgjørende betydning for vår viktigste eksportnæring etter olje og gass. Utbygging av fiskerihavnene er et nødvendig ledd i en strategi for å utvikle norsk fiskerinæring, sa Schjøtt-Pedersen.

Det er viktig å legge opp til en god samordning mellom kommunale, statlige og private havneanlegg og å stimulere til økte interkommunal samordning, påpekte fiskeriministeren. Regjeringen vil i en bred transportpolitisk sammenheng vurdere om det er behov for tiltak for å styrke den statlige innflytelsen i beslutningsprosessene og i forvaltningen av havnesektoren.

-Statens framtidige oppgaver og virkemidler i de største trafikkhavnene, sett i lys av behovet for å skape mest mulig effektiv og sammenhengende transportkorridorer, er en del av dette arbeidet, sa fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Lagt inn 5 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen