Historisk arkiv

Forkvoter og offensive markedstiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 7/96, 26. februar 1996

Situasjonen i oppdrettsnæringen krever:

Forkvoter og offensive markedstiltak

Etter gjentatte henvendelser fra oppdrettsnæringen, tar Fiskeridepartementet sikte på å innføre fôrkvoter gjeldende fra 1. mars og ut året for å begrense produksjonen av laks i oppdrettsnæringen. Forslaget vil bli sendt næringens organisasjoner med kort høringsfrist som avsluttes førstkommende torsdag med et høringsmøte med de berørte organisasjoner.

- Det er overproduksjonen av laks som er bakgrunnen for de nye tiltakene. Overproduksjonen har skapt problemer i EU-markedet og vil dessuten kunne true lønnsomheten i oppdrettsnæringen dersom det ikke settes inn effektive tiltak. Vi har tidligere gjennomført en seks ukers fôringstopp som var meget effektiv, men ikke tilstrekkelig. Jeg er overbevist om at de tiltakene vi nå setter inn vil løse produksjonsproblemene også på lengre sikt. Det vil igjen skape balanse i det europeiske marked og sikre oppdrett som en livskraftig distriktsnæring, sier fiskeriminister Jan Henry T. Olsen.

Olsen sier at det er viktig å få tiltak som vil hindre for stort smoltutsett i 1996, og han understreker betydningen av en effektiv kontroll og strenge straffer for de som bryter bestemmelsene. I tillegg til tvangsmulkt vil brudd på bestemmelsene også kunne medføre anmeldelse og inndraging av konsesjon.

Han sier at fôrkvoter er en generell ordning som næringen må regne med å leve med inntil de organiserer seg på en måte som setter næringen selv i stand til å regulere produksjonen etter markedet.

Ved fastsettelsen av fôrkvoter tar Fiskeridepartementet utgangspunkt i forslaget som er fremmet av Norske Fiskeoppdretteres Forening, og gitt tilslutning fra andre organisasjoner i næringen med ulik grad av premisser for dette forslaget. Det er bruken av fôr som vil bli kontrollert. Fôrkvoteordningen vil også omfatte stamfisk av laks, men gjelder ikke for ørretproduksjonen.

Håndhevelsen av tetthetsreglene vil bli videreført, men tettheten skal heretter beregnes pr anlegg, ikke for hver enkelt merde som i dag.

Innføring av fôrkvoter og praktiseringen av tetthetsreglene vil gjøre det mulig å slakte ut 1994-årgangen i løpet av våren for ikke å presse prisene på det europeiske marked. Dette vil skje ved at videre fôring på 94-årgangen vil bli mindre interessant, og videreforedlingsbedrifter vil se mulighet for å fryse inn denne produksjonen for seinere foredling i løpet av året.

Samtidig med de ovennevnte tiltak vil Fiskeridepartementet også endre fiskeeksportforskriften slik at eksportavgiften for fersk laks fordobles fra 0,75 prosent til 1,5 prosent for felles markedsføringstiltak.


Kontaktpersoner:

Rådgiver Ulf Magne Nilsen, Tlf: 22 24 64 83
Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim, Tlf: 67 58 22 70


Lagt inn 28 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen