Historisk arkiv

Omorganisering av fiskeriadministrasjonens ytre etater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 44/96
4. oktober 1996

Omorganisering av fiskeriadministrasjonens ytre etater

Regjeringen ønsker å slå sammen fiskeriadministrasjonens to ytre etater, Rettledningstjenesten i fiskerinæringen(RIF) og Fiskeridirektoratets Kontrollverk(KV) til en felles organisatorisk enhet både regionalt og lokalt. Dette går fram av Fiskeridepartementets budsjettproposisjon for 1997. Regjeringen foreslår videre at ordningen med statlige fiskeristyrer og fiskerinemnder avvikles og at funksjonene disse har hatt,overtas av kommunale folkevalgte organ. Det legges opp til et tettere samarbeid mellom den ytre fiskeriforvaltning og fylkeskommuner og kommuner.

- Det samlede kontrollbehovet har økt. For å møte nye kontroll- og overvåkingsoppgaver, blant annet i tilknytning til havbruksnæringen, er det nødvendig å kunne trekke på de samlede ressursene i ytre fiskeriforvaltning, sier fiskeriminister Jan Henry T. Olsen og fortsetter: -Den nye organiseringen vil skape en mer effektiv og slagkraftig lokal fiskeriforvaltning, med et mer helhetlig perspektiv på næringspolitikken, bedre samordning og mer effektiv bruk av personellet.

Fortsatt statlig etat

Rettledningstjenesten har i dag hovedsakelig forvaltnings- og tilretteleggingsoppgaver mens Kontrollverkets oppgaver er kvalitets- og ressurskontroll. Utviklingen har gått i retning av en tilnærming mellom de to etatene i roller og oppgaver.

Regjeringen legger opp til at den ytre fiskeriforvaltning fortsatt skal være statlig. Dette for å beholde den spesialiserte fiskeri- og havbrukskompetansen i forvaltningssystemet lokalt og for å kunne ivareta behovet for personell til nye oppgaver som presser seg fram, for eksempel innen havbrukskontroll. For fiskeriforvaltningen er det videre særlig viktig å ha en nær kobling mellom forvaltnings- og kontrollfunksjonene, både for å få raske tilbakemeldinger om virkninger av ulike tiltak, og for å kunne ta bort barrierer i regelverket som kan hindre økt verdiskaping og utvikling i næringen.

Tettere samarbeid

Det legges opp til et tettere samarbeid mellom ytre fiskeriforvaltning og fylkeskommuner og

kommuner basert på erfaringene fra frikommuneforsøkene.

- Formålet er å bidra til bedre samordning av den regionale og lokale plan- og næringspolitikken, og å skape et større eierforhold til fiskeri- og havbrukspolitikken i fylkeskommuner og kommuner.Et slikt tettere samarbeid vil også gi bedre fiskeripolitisk deltakelse på viktige områder som eksempelvis kystsoneplanlegging, sier fiskeriminister Jan Henry T. Olsen.

Fiskeristyrer og -nemnder

Regjeringen foreslår å legge ned de statlige fiskeristyrene og fiskerinemndene som i dag er en del av Rettledningstjenesten i fiskerinæringen. -Her må Stortingets retningslinjer om å gi folkevalgte organ som fylkesting og kommunestyrer større næringspolitisk innflytelse, veie tungt, sier fiskeriministeren Jan Henry T. Olsen og viser til at fiskeristyret og fiskerinemnda i dag i stor grad dekker den type av næringspolitiske vurderinger som Stortinget ønsker å overføre til kommunale folkevalgte organer. -Erfaringene fra frikommuneforsøkene, både på fylkes- og kommunenivå, tyder på at avvikling av fiskeristyrer og -nemnder skaper bedre vilkår for nærmere samarbeidsrelasjoner mellom fiskerietaten og fylkeskommuner og kommuner,

sier fiskeriministeren.

Innvendinger fra næringen

Fiskeriministeren sier at det i en ny organisasjonsmodell vil være mulig å ta hensyn til de innvendinger som er kommet fra næringsorganisasjonene mot sammenslåing. Også innenfor en ny modell må krav til likebehandling i forhold til kontroll- og sanksjonsbestemmelser kunne sikres gjennom klare retningslinjer for saksbehandling. Det er også åpnet for å skjerme deler av kontrollfunksjonene nettopp for å unngå sammenblanding av roller mellom veileder, forvalter og kontollør.

Fiskeriministeren understreker at det ikke ligger noen dramatikk i forslaget om en viss omlegging av rettlederrollen over mot mer generelt arbeid med næringsutvikling, som for eksempel kystsoneplaner. - Det er her tale om en tilpasning til de reelle oppgavene ytre fiskeriforvaltning har i dag, sier fiskeriministeren. Han viser også til at informasjonsformidling og kontakt med næringsutøverne fortsatt skal være en viktig del av denne ytre fiskerietats oppgaver.

Regional inndeling

Det foreslås at den regionale inndeling av denne etaten i hovedsak følger fylkesgrensene og samsvarer med nåværende fiskerisjefsdistrikter. Dette vil innebære en viss desentralisering av kontrolltjenesten i forhold til i dag. Lokalt er det foreslått en viss samordning av kontorer for å skape større fagmiljøer og for å redusere antall enmannsbetjente kontorer. For å bedre servicen overfor næringsutøverne, vil det også bli lagt vekt på innføring av ny og brukervennlig informasjonsteknologi, blant annet når det gjelder formidling av informasjon om reguleringer.

Omorganiseringen skal skje innenfor de rammer som blir bevilget til den ytre fiskerietat i neste års budsjett for Fiskeridirektoratet.

Lagt inn 4 desember av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen