Historisk arkiv

Ikke mulig å tillate økt overfiske av sei

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Fiskeridepartementet

Statssekretær Asbjørn Rasch

Ikke mulig å tillate økt overfiske av sei

Det er hensynet til en forsvarlig forvaltning og oppbygging av seibestanden som ligger bak det forbudet mot direkte seifiske med konvensjonelle redskap nord for 62. graden som nå er innført. Denne gruppen har nå fisket 45.000 tonn, mens deres kvote for i år var på 40.000 tonn. Samtidig har Det internasjonale råd for havforskning påpekt at seibestanden i nord bare såvidt ligger over trygge biologiske grenser, og har tilrådd at kvotene reduseres vesentlig i 1997. I en slik situasjon er det ikke mulig å tillate et betydelig overfiske i år.

Den samlede norske seikvoten for i år er på 158.000 tonn. For notgruppen gjenstår det ennå 2000 - 3000 tonn av en gruppekvote på 49.000 tonn. Trålerne har fisket 65.000 tonn, som er en gruppekvote på 49.000 pluss 16.000 av den samlede bufferkvoten på 20.000 tonn. Seitrålerne har vært stoppet siden august da de hadde tatt sitt gruppekvantum. Torsketrålerne vil med sin 10 prosent bifangst fiske 3-4000 tonn resten av året, og trålerne vil dermed fiske omlag det kvantum som er avsatt, inklusiv bufferkvoten. Samlet vil med andre ord den totale norske seikvoten bli overfisket, på tross av den stoppen for konvensjonelt fiske som nå er innført. Sett i lys av bestandssituasjonen kan vi derfor ikke tillate at overfisket med konvensjonelle redskaper fortsetter.

Når det gjelder fordelingen av det konvensjonelle fisket viser statistikk pr uke 44 at det så og si ikke har vært forskyvninger mellom de enkelte fartøystørrelsene i 1996 sammenlignet med tidligere år. Dessuten har gjennomsnittsfangsten pr fartøy økt innenfor de enkelte fartøystørrelsesgruppene fra 1995 til 1996.

Det hører med i dette bildet at det samlede norske seifisket i år er høyere enn på 25 år, og at de som fisker med konvensjonelle redskap har fisket mer enn noen gang siden fangstregistreringene begynte. Selvom deres gruppekvote er overfisket med 5000 tonn, vil vi likevel tillate en økning i bifangstprosenten av sei i fisket etter andre fiskeslag med konvensjonelle redskap fra 10 til 25 prosent.

Lagt inn 15 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen