Historisk arkiv

Regjeringen åpner for at deler av oljefondet investeres i aksjer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Finans- og tolldepartementet

Pressemelding

13.mai 1997

Revidert nasjonalbudsjett 1997

Regjeringen åpner for at deler av oljefondet investeres i aksjer

Regjeringen foreslår at deler av petroleumsfondet investeres i aksjer utenlands. Målet er å øke fondets avkastning på lang sikt. Samtidig kan den langsiktige risikoen reduseres sammenlignet med å plassere alt i statsobligasjoner som i dag.

Et mål for Statens petroleumsfond er å plassere midlene slik at fondets internasjonale kjøpekraft er størst mulig når vi skal bruke av fondet.

Ved utgangen av år 2001 er det ventet at fondets kapital vil være 425 milliarder kroner. Dette er imidlertid et usikkert anslag. Størrelsen på fondet og den lange investeringshorisonten tilsier at en del bør plasseres i aksjer. Dette er i tråd med anbefalinger fra Norges Bank. Regjeringens vurdering er at en aksjeandel på 30-50 prosent kan være hensiktsmessig. Aksjeinvesteringer kan gi økt risiko for svingninger i fondets verdi på kort sikt. Men på lang sikt kan aksjer og obligasjoner tilsammen gi en mer stabil utvikling. Samtidig blir den forventede avkastningen høyere.

Aksjeandelen vil bli nærmere vurdert i forbindelse med fastsettelsen av nye retningslinjer til høsten. Disse skal tre i kraft fra 1. januar 1998.

God spredning av aksjeplasseringene

Regjeringen legger til grunn at oljefondet utelukkende vil opptre som en finansiell investor. Det betyr at eierandelene i de enkelte selskapene blir små. Plasseringene skal foretas på store, anerkjente aksjebørser i land med velutviklet selskaps-, børs- og verdipapirlovgivning. Fondets aksjeplasseringer skal være slik at de gir en avkastning på linje med bredt sammensatte aksjeporteføljer ved ulike internasjonale aksjebørser.

Bruk av eksterne forvaltere

Norges Bank skal fortsatt ha ansvaret for den operative forvaltningen av fondet. Ved valg av eksterne forvaltere skal Norges Bank legge til grunn forretningsmessige kriterier. Både norske og utenlandske forvaltere kan være aktuelle i denne sammenheng.

Informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik, tlf: 22 24 41 09, priv: 66 78 77 96, personsøker: 966 24871

Lagt inn 13 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen