Historisk arkiv

Rekordhøy sysselsetting - kraftig inntektsvekst i kommunene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Finans- og tolldepartementet

Pressemelding

13. mai 1997

Revidert nasjonalbudsjett 1997

Rekordhøy sysselsetting - kraftig inntektsvekst i kommunene

- Rekordhøy sysselsetting og fall i ledigheten er det mest gledelige som skjer i norsk økonomi akkurat nå, sier finansminister Jens Stoltenberg. Samtidig vil kommunenes inntekter bli vesentlig høyere enn regnet med da Stortinget vedtok statsbudsjettet for 1997. Det gir større rom for å løse viktige kommunale oppgaver, blant annet innenfor helse, barnehager og eldreomsorg.

- Aldri tidligere har så mange vært i arbeid som nå, sier finansminister Jens Stoltenberg. Da budsjettet ble vedtatt før jul i fjor, var anslaget for sysselsettingsveksten fra 1996 til 1997 30 000 personer. Basert på ferske tall fra Statistisk sentralbyrå er anslaget nå justert opp med hele 15 000, til 45 000 personer for 1997. Arbeidsledigheten synker i alle deler av landet. Ledigheten (AKU) anslås nå til 4 prosent i 1997, som innebærer en raskere nedgang enn vi hittil har regnet med.

- Det er sterk vekst i norsk økonomi. Men vi må sikre at oppgangen ikke fører til pris- og kostnadsvekst, slik vi opplevde på midten av 1980-tallet. Budsjettpolitikken må bidra til dette. Derfor er det viktig at budsjettet ikke svekkes. Alle utgiftsøkninger er dekket inn i forslaget til budsjettendringer som legges fram samtidig med revidert nasjonalbudsjett.

Vi opprettholder anslaget for prisvekst på 2,5 prosent. Det viser at vi greier å kombinere synkende ledighet med lav inflasjon. Dette er et uttrykk for at vi har lyktes i inntektspolitikken.

Anslaget for BNP-veksten i Fastlands-Norge i 1997 er justert opp med hele 3/4 prosentenhet til 3¼ fra Salderingsproposjonen som ble lagt før jul i fjor.

Den sterke veksten i norsk økonomi kommer i stor grad kommunene til gode. Kommunenes reelle inntekter - etter at renteutgiftene er dekket - er nå 1,5 milliarder kroner høyere enn anslått da Stortinget vedtok statsbudsjettet for 1997. Den største delen av dette beløpet - vel 800 millioner kroner - kommer fra økte skatteinntekter. Det er viktig at kommunene og fylkeskommunene bruker de økte inntektene til mer velferd og ikke til mindre effektiv og dyrere velferd, understreker Stoltenberg.

Informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik, tlf: 22 24 41 09, priv: 66 78 77 96, personsøker: 966 24871

Lagt inn 13 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen