Historisk arkiv

Konflikrådsavtalene blir innfridd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

11. november 1996

Konflikrådsavtalene blir innfridd

Konfliktrådenes saksmengde økte med nesten 50 prosent i 1995, til 4357 saker. Andelen påklagede som inngår avtale utgjorde 90 prosent i 1995. Hele 96 prosent av avtalene blir innfridd. 95 prosent vurderer meglingen som vellykket.

Konfliktråd ble etablert i alle kommuner i perioden 1992- 1994. Ordningen er fortsatt i støpeskjeen. Justisdepartementet har tatt initiativ til å evaluere konfliktrådene som et ledd i oppfølging og videreutvikling av ordningen. Evalueringen er utført under ledelse av Statskonsult, som har engasjert Agenda Utredning & Utvikling og Institutt for kriminologi ved Universitetet i Oslo. Hovedspørsmålet i evalueringen har vært om konfliktrådsordningen har fungert i samsvar med formålet. Sammendraget fra Statskonsults rapport følger vedlagt.

Fortsatt stort potensiale

Rapportene peker på at konfliktrådene kan utnyttes i større grad både av påtalemyndigheten og av publikum. Over halvparten av sakene overføres fra politiet etter påtalemessig behandling. Flertallet av de øvrige saker overføres fra politiet som sivil sak eller fra skadelidte i saken.

Halvparten av sakene som behandles i konfliktråd gjelder tyverier og naskerier. De fleste klagerne representerer et firma, en butikk eller en offentlig virksomhet. Privatpersoner hendvender seg i liten grad til konfliktrådene.

I utgangspunktet står konfliktrådene åpne for alle aldersgrupper. I praksis fungerer konfliktrådene mest som tiltak mot barne- og ungdomskriminalitet. 70 prosent av de påklagede er under 18 år. Av disse er 30 prosent under den kriminelle lavalder. Aldersfordelingen tyder på at konfliktrådene er godt egnet til å forebygge en kriminell løpebane. I evalueringen pekes det på at konfliktrådene fungerer som en utvidelse av samfunnskontrollen overfor barn under 15 år.

Oppfølging

Opplysninger om konfliktrådsmegling fremkommer ikke av en ordinær politiattest. Men evalueringen peker på meglingen kan påføres en såkalt utvidet politiattest, som bare kan utstedes til bestemte formål. Det anbefales at adgangen bør innskrenkes, alternativt må påklagede få bedre informasjon om dette. Justisdepartementet vil om kort tid sende ut et rundskriv til konfliktrådene om konfliktrådsbehandling og politiattester, og vil dessuten gjennomgå strafferegistreringsforskriften.

Omlag halvparten av konfliktrådene deltar allerede i sentralt initierte utviklingsprosjekter, hvor siktemålet er å nå nye målgrupper. Som eksempel nevnes utviklingsprogram om skolemegling og prøveordning som gir lensmenn adgang til å overføre saker til konfliktråd.

Departementet vil gå inn for å senke aldersgrensene for konfliktrådsmeglere fra 25 til 18 år, slik at konfliktrådene kan oppnevne yngre meglere når det er naturlig av hensyn til partene. Endringer som følge av evalueringen vil bli vurdert og forelagt Stortinget i løpet av våren 1997.

Lagt inn 11 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen