Historisk arkiv

Bedre bekjempelse av narkotikatrafikk til sjøs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

02.05.1997

Bedre bekjempelse av narkotikatrafikk til sjøs

I statsråd i dag la Regjeringen fram en proposisjon for å bedre mulighetene til å bekjempe narkotikatrafikk til sjøs (Ot prp nr 59).

Proposisjonen er todelt. Regjeringen ber om Stortingets samtykke til å ratifisere Europarådsavtalen fra 31 januar 1995 om ulovlig håndtering av og handel med narkotika og psykotrope stoffer til sjøs. I tillegg foreslås det nødvendige lovendringer for å gjennomføre avtalen i norsk rett. Avtalen betyr et styrket internasjonalt samarbeid i kampen mot narkotika.

Samarbeid mot narkotika

Det er et grunnprinsipp i avtalen at partene skal samarbeide i størst mulig utstrekning for å bekjempe ulovlig narkotikatrafikk til sjøs.

Europarådsavtalen gjelder adgangen til å borde fartøy på åpent hav for å bekjempe ulovlig håndtering av og handel med narkotika og psykotrope stoffer. Avtalen gjelder bording av fartøy utenfor noen parts territorialfarvann. Kyststatens og flaggstatens rettigheter og plikter og deres utøvelse av jurisdiksjon skal imidlertid respekteres, i samsvar med havrettens regler.

Etter avtalen kan norske myndigheter etter forutgående samtykke fra flaggstatens myndigheter borde utenlandske fartøy og anvende straffeprosessuelle tvangsmidler under aksjonen. På samme måte kan utenlandske myndigheter etter forutgående samtykke fra norske myndigheter borde norske fartøy. Avtalen gir blant annet nærmere regler om framgangsmåten under aksjonen, regler for bruk av tvangsmidler og om statenes myndighet og regler om erstatningsansvar.

Justisminister Gerd-Liv Valla understreker at det er naturlig for Norge som skipsfartsnasjon å delta i arbeidet med en regional avtale som tar sikte på å effektivisere bekjempelse av den stadig økende narkotikatrafikken til sjøs. - Norge ønsker å være et foregangsland når det gjelder bekjempelse av narkotikakriminalitet.

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen