Historisk arkiv

Ny passlov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

02.05.1997

Ny passlov

Regjeringen har i statsråd i dag fremmet en proposisjon om ny passlov. Passvesenet i Norge har tidligere ikke vært regulert ved lov. Den nye loven skal erstatte passinstruksen. Lovforslaget innebærer i stor grad en stadfesting av gjeldende rett.

Nytt i forslaget er at barn skal ha eget pass. Adgangen til å innføre barn i foreldres pass bortfaller. For å få pass skal barn som hovedregel ha samtykke fra den eller de som har foreldreansvaret.

Bedre sikkerhet for barn

Passmyndighetene møter flere problemer i forbindelse med at barn er innført i foreldrenes pass:

  • Hyppigst forekommer saker der barn skal føres ut av en av foreldrenes pass, for eksempel fordi vedkommede har mistet foreldreansvaret.
  • Det kan også være fare for at den ene av foreldrene skal ta med seg barnet ut av landet mot den andres vilje. I verste fall kan det være fare for kidnapping.

- Eget pass for barn markerer barnet som selvstendig individ, og styrker sikkerheten for barn, sier justisminister Gerd-Liv Valla.

Internasjonal handel med barn, barnebortføring, ulovlige internasjonale adopsjoner og annen beslektet kriminalitet mot barn tilsier økt kontroll av barns identitet for å hindre og avdekke lovbrudd.

Dersom foreldrene er ugift og det ikke foreligger registrert skriftlig avtale om felles foreldreansvar, må barnet også etter dagens regler ha eget pass dersom det skal reise med faren. Dersom foreldrene er skilt og det ikke er tatt endelig standpunkt til foreldreansvaret, kan barnet ikke føres inn i noen av foreldrenes pass. Derfor har en rekke barn allerede i dag egne pass. I Sverige har barn måttet ha egne pass siden 1971.

Kostnadene for pass til barn under 16 år skal være et halvt gebyr, og et kvart gebyr for barn under 8 år. Passgebyret i dag er kr. 505.

Maskinlesbare pass og sentralt passregister

Nytt i forslaget til ny passlov er også at det foreslås en lovhjemmel for opprettelse av et sentralt passregister.

I 1993 innførte Norge en ny passblankett som er forberedt for maskinlesbarhet. En arbeidsgruppe framla høsten 1994 en utredning om innføring av maskinlesbare pass og etablering av et sentralt passregister. I forslaget til ny passlov foreslås det en hjemmel for et slikt register. Kostnadene i forbindelse med et sentralt databasert passregister og innføring av maskinlesbare pass vil bli utredet nærmere.

Av forslaget til ny passlov framgår det forøvrig:

  • Passloven skal kun omhandle vanlige pass (ikke diplomatpass osv).
  • Passmyndighetene bør være de samme som i dag, politiet og norske utenriksstasjoner.
  • Loven skal fastslå vilkårene for å få pass.
  • Passinstruksens regler om passforbud foreslås i hovedtrekk videreført.
  • Reglene om tilbakekalling og inndragning av pass forenkles og erstattes av regler om innlevering og beslag.
  • Hjemmelen for passgebyr flyttes fra rettsgebyrloven til passloven.

Proposisjonens forslag til passlov bygger i hovedsak på passlovutvalgets forslag ( linkdoc012005-020002#docNOU 1994:13)

Lagt inn 2 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen