Historisk arkiv

Strengere straff for kirkebranner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

23. mai 1997

Strengere straff for kirkebranner

- Kirkebranner og andre grove skadeverk er alvorlige forbrytelser. Når vi nå foreslår å heve strafferammen til 6 års fengsel vil denne type forbrytelser komme på linje med forbrytelser som grove tyverier, underslag, bedrageri og utroskap. Det er et viktig signal å gi, sier justisminister Gerd-Liv Valla.

I Ot prp nr 72 (1996-97) Om lov om endringer i straffeloven (heving av strafferammen for grovt skadeverk, særskilt med tanke på kirkebranner) foreslår Regjeringen å endre straffeloven §292 og heve strafferammen for grovt skadeverk til 6 år. Forslaget medfører at alle typer grovt skadeverk, inkludert kirkebranner får en strafferamme på 6 år.

Gjeldene rett

Ildspåsettelse av en kirke er et skadeverk som rammes av straffeloven § 291 med en strafferamme på fengsel inntil 1 år. Ofte vil en kirkebrann volde betydelig skade og dermed bli henført under straffeloven § 292 om grovt skadeverk, med en strafferamme på inntil 4 år. Paragraf 292 nevner uttrykkelig at et skadeverk kan være grovt dersom det er øvd på "gjenstadner som er bestemt til alminnelig nytte eller pryd eller som for almenheten eller en større krets har har historisk, nasjonal eller religiøs verdi". I praksis ligger straffutmålingen for overlagt idspåsettelse av kirker gjerne fra 6 måneder til 3 års fengsel, avhengig av domfeltes alder og av skadens omfang.

Strengere straff

Forslaget om å heve strafferammen til 6 år er i tråd med Riksadvokatens forslag til Justisdepartementet.

- Mange ildspåsettelser av kirker skjer etter planlegging hvor det ikke kan utelukkes at risikobetraktninger med hensyn til straff spiller inn, sier justisminister Gerd-Liv Valla.

Lagt inn 23 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen