Historisk arkiv

Salderingsproposisjonen: Styrking av kommuneøkonomien med 1 200 millioner kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 34 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 29.11.96

Salderingsproposisjonen:

Styrking av kommuneøkonomien med 1 200 millioner kroner

Regjeringen foreslår i salderingsproposisjonen en styrking av kommuneøkonomien med 1 200 millioner kroner i forhold til Regjeringens forslag i statsbudsjettet.

Overføringene til kommunesektoren er økt med om lag 900 millioner kroner. Økningen omfatter bevilgninger til sykehus, psykisk helsevern og eldreomsorg.

Anslaget for kommunesektorens skatteinntekter i 1997 er blitt oppjustert med 300 millioner kroner. Oppjusteringen henger sammen med nye anslag for sysselsettingsutviklingen.

Kommunesektoren vil også trekke fordel av et redusert rentenivå. For kommunesektoren vil en generell rentereduksjon på 0.5 prosentenhet innebære en netto besparelse på 250 millioner kroner på årsbasis.

Regjeringen fremmer på nytt forslag om reduksjon i de kommunale og fylkeskommunale skattørene. Forslaget er i tråd med det forslaget som ble fremmet i statsbudsjettet for 1997. Stortinget gikk under sin foreløpige behandling av budsjettet mot en reduksjon av de kommunale og fylkeskommunale skattørene.

I følge kommunal- og arbeidsminister Kjell Opseth vil Regjeringens forslag om reduserte kommunale og fylkeskommunale skattører bidra til en mest mulig lik inntektsutvikling i kommunene og fylkeskommunene neste år. Et budsjettopplegg med kutt i rammeoverføringene vil kunne få sterke negative utslag for mange skattesvake kommuner der overføringene utgjør en stor del av inntektene.

Lagt inn 29 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen