Historisk arkiv

Nytt tilbud for langtidsledige

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 29.04.97


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79

Nytt tilbud for langtidsledige

Kommunal- og arbeidsdepartementet kommer med et nytt tilbud om arbeidsmarkedstiltak for helt ledige som passerer en 3-års dagpengeperiode og som derfor står uten dagpengerettigheter. Formålet med tiltakstilbudet er i første rekke å få de langtidsledige så raskt som mulig over i ordinært arbeid, men det er også et mål at disse skal sikres en rimelig inntekt.

  • Regjeringen legger opp til at en helt arbeidsledig får tilbud om arbeidsmarkedstiltak og sikres en rimelig inntekt etter at han eller hun har vært dagpengemottaker i 3 år, eller 2 ganger 80 uker. Den enkelte vil motta en skattefri ytelse på om lag samme størrelse som det de fikk i form av dagpenger fratrukket skatt. På denne måten vil en unngå at ledige får et stort inntektsbortfall ved dagpengeperiodens slutt og når de fortsetter å delta på aktive tiltak i arbeidsmarkedsetatens regi, sier kommunal- og arbeidsminister Kjell Opseth.

Fram til år 2000 vil tilbudet gjelde helt arbeidsledige som går ut av sin andre 80-ukers dagpengeperiode uten å ha kommet i ordinært arbeid. Helt ledige som gikk ut av sin andre 80-ukers dagpengeperiode fra og med 1. januar i år og som fortsatt står uten arbeid og for øvrig tilfredsstiller inngangsvilkårene, vil bli tatt inn på det nye tiltakstilbudet. Den ledige må ha vært i arbeid i minst 36 måneder av de siste fire årene før dagpengeperioden tok til.

Det vil særlig være aktuelt å tilby Arbeidsmarkedsopplæring (AMO) og andre kvalifiseringstiltak. Mange ledige har en kompetanse som er dårlig tilpasset dagens arbeidsmarked. Derfor vil en periode med kvalifiseringstiltak kunne bedre mulighetene for ordinært arbeid. For ledige med langt fravær fra ordinært arbeid kan det være behov for tilrettelagt arbeidstrening/arbeidspraksis i privat eller offentlig virksomhet. Arbeidsmarkedstiltaket Praksisplass og arbeidstrening, som vil være en utvidelse av dagens praksisplassordning, vil være særlig egnet til å dekke dette behovet. KAJA-tiltaket vil ikke gå inn i tilbudet.

Arbeidsmarkedsetaten skal fortløpende vurdere om den enkelte deltaker er reell arbeidssøker, eller om overgang til attføringstiltak er aktuelt. Etter tre år på dette tilbudet, vil det bli foretatt en særskilt vurdering av den enkelte ledige.

Det vil fortsatt være et sentralt krav at deltakere på tiltakstilbudet skal være disponible for ordinært arbeid. For ledige der dette ikke er tilfelle, skal tiltakstilbudet avstenges etter de regler som i dag gjelder for dagpenger. Bortfallet av tiltakstilbudet vil imidlertid vare inntil nye rettigheter til dagpenger er opparbeidet.

Ytelsen den enkelte mottar, skal være avhengig av deltakelse på arbeidsmarkedstiltak. Men ytelsen vil også bli gitt i perioder uten tiltaksdeltakelse - etter endt dagpengeperiode og mellom ulike arbeidsmarkedstiltak. Arbeidsmarkedsetaten tar sikte på å gi aktive tilbud så raskt som mulig og senest innen det er gått 4 måneder. Manglende tilbud om arbeidsmarkedstiltak innen 4 måneder vil ikke medføre bortfall av ytelsen.

Det vil bli lagt fram en Odelstingsproposisjon om saken.

Lagt inn29 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen