Historisk arkiv

Kringkasting og dagspresse i 1995

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 99/96
29. november 1996

Kringkasting og dagspresse i 1995

En stortingsmelding om virksomheten på medieområdet i 1995 ble lagt fram i statsråd fredag. Meldingen omfatter virksomheten i NRK, TV 2 og P4 og beskriver også situasjonen for pressen.

For kringkasting gir meldingen statistikk om programvirksomheten og økonomiske forhold. For pressen blir det rapportert om opplagsutvikling, tallet på aviser og den generelle økonomiske utvikling i pressen.

Ut fra behovet for å styrke allmennkringkastingen ser departementet positivt på samarbeidet mellom NRK og TV 2, både på det tekniske området og når det gjelder sportssendinger. De to selskapene har tatt initiativ til å samarbeide for å unngå prisdrivende konkurranse.

NRK hadde i 1995 inntekter på 2 371 mill. kroner. Fra direkte sponsorvirksomhet var nettoinntektene 14,045 mill. kroner. Det tilsvarer 0,59 prosent av de samlete driftsinntektene. Stortinget har fastsatt en grense på 1 prosent og krever en oversikt over slike inntekter. For behandling av tvilstilfeller ber departementet om at NRK i neste årsmelding legger fram kriterier for å avgrense hva som skal gjelde som sponsing.

TV 2s totale driftsinntekter lå på 784 mill. kroner i 1995. Selskapet har reklameinntekter som langt overstiger prognosene som ble lagt fram da TV 2 ble etablert. Statistikken over programprofilen er nå mer detaljert enn før, og gir et bedre grunnlag for å vurdere om TV 2 holder seg til konsesjonsvilkårene. Departementet viser bl.a. til kravet om norsk-produserte programmer og sier det er positivt at 54 prosent av programmene i 1995 var produsert i Norge.

P4 hadde en omsetning på 164 mill.kroner i 1996, og et positivt resultat før skatt på 44 mill. kroner. Styret for P4 har kommet til at det ikke er rom for å ekspandere radiomarkedet i Norge og vil i stedet satse internasjonalt, i Finland, Sverige og Sør-Afrika. Departementet forutsetter at P4s aktiviteter utenlands ikke går ut over arbeidet med å oppfylle konsesjonsvilkårene. Forøvrig ser departementet positivt på at P4 har satt i gang tiltak for å få utarbeidet programstatistikk, som vil være grunnlag for å vurdere om virksomheten er i samsvar med prinsippene for allmennkringkasting.

Lagt inn 29 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen