Historisk arkiv

Kulturen skjermet mot store kutt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 98
29. november 1996

Kulturen skjermet mot store kutt

- Jeg er glad for at kulturen er skjermet mot store kutt i salderingen, sier kulturminister Turid Birkeland. Hun fastslår at Regjeringen prioriterer kultur i likhet med andre viktige samfunnsområder. Veksten på 3 prosent i kulturbudsjettet blir opprettholdt.

Regjeringen vil endre dagens utsmykkingsordning for offentlige bygg. Av byggekostnadene skal 0-1,5 prosent gå til utsmykkingsformål, avhengig av typen bygg. Utgifter til utsmykking skal legges inn som en del av kostnadsrammen for bygget. Utsmykkingsfondet for offentlige bygg skal fortsatt være det sentrale organet, og skal foreslå egnet prosentsats i det enkelte byggeprosjektet.

I salderingsproposisjonen foreslås et tilskudd på 3 mill. kroner til Trondheim til dekning av kostnader til tusenårsjubileet i 1997. Staten har tidligere gått inn med store investeringstilskudd til Trøndelag Teater, Erkebispegården, plassen foran Nidarosdomen og VM på ski.

Til Stiklestad Nasjonale Kultursenter blir det foreslått omdisponeringer som gjør at samlet tilskudd over Kulturdepartementets budsjett blir på 4,56 mill. kroner. Beløpet omfatter også tilskuddet til Spelet om Heilag Olav og Stiklestad Museum. Gjennom avtalen inngått i høst med Nord-Trøndelag fylkeskommune og Verdal kommune er det lagt til rette for at Stiklestad Nasjonale Kultursenter blir en knutepunktinstitusjon. Det innebærer at driftstilskuddet blir fordelt med 60 prosent på staten og 40 prosent på regionen.

Lagt inn 2 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen