Historisk arkiv

Utvalg foreslår nytt tilskuddssystem for private skoler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 030-97
28. april

Utvalg foreslår nytt tilskuddssystem for private skoler

Et offentlig utvalg som bl. a. skulle se på noen sider ved tilskuddssystemet for private skoler overleverte i dag sin utredning til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. Utvalget ble oppnevnt i april 1996 og har hatt trygdedirektør, tidligere rådmann Dagfinn Høybråten som leder.

Utvalget foreslår et nytt tilskuddssystem for de private grunnskolene, basert på at tilskuddene skal speile utgiftene i det offentlige skolesystemet, og beregnet slik at skolene på en mer rettferdig måte enn tidligere får tilskudd etter det antall elever skolen har. Konsekvensen av dette er at små skoler får noe lavere tilskudd pr. elev enn tidligere, mens de større skolene får noe mer.

Når det gjelder videregående skoler, slår utvalget fast som et hovedprinsipp at videregående skoler skal få tilskudd etter fastsatt sats som svarer til utgiftene i parallell studieretning i offentlig skole i henhold til den godkjenning skolen har. Det betyr for eksempel at en skole som er godkjent for å gi undervisning i allmennfag, vil motta støtte etter allmennfagsats. Dette sikrer likebehandling mellom private skoler som gir samme type undervisning.

Utvalget legger opp til årlig regulering av tilskuddene til private grunnskoler og videregående skoler basert på utgiftsutviklingen i offentlig skole.

Med hensyn til støtte til private videregående skoler uten paralleller i offentlig skoleverk foreslår utvalget en viss omlegging av støtten til en gruppe av skoler. Forslaget går ut på at skolene, uansett et nedre elevtall, skal få støtte som om de hadde 20 elever. I dag er dette tallet 35. Konsekvensen av forslaget er et redusert tilskudd til en del små skoler i forhold til dagens tilskudd.

- De private grunnskoler og videregående skoler får med dette forslaget et mer ryddig, rettferdig og forutsigbart tilskuddssystem, sier lederen for utvalget i en kommentar. - Samtidig sikres det offentliges behov for kontroll og oppfølging. Utvalget har hatt en bred sammensetning med representanter for ulike grupper privatskoler og for offentlige myndigheter. Utvalgslederen understreker at det er grunn til å merke seg den brede enigheten det er i utvalget om hovedkonklusjonene. Det skulle gi stabilitet omkring tilskuddssystemet for privatskolene framover. Særlig viktig er det at det er enighet om et oversiktlig system for beregning og årlig regulering av tilskuddet til de private grunnskoler og videregående skoler, fremholder utvalgets leder.

Han påpeker at utvalgets forslag i hovedsak innebærer en relativt beskjeden omfordeling innenfor rammen av de tilskudd som følger av det någjeldende regelverk. I tilfeller der det er større utslag, foreslår utvalget rimelige overgangsordninger.

Bakgrunnen for oppnevningen av utvalget er delvis å finne i St.prp. nr. 1 for 1995-96 Tillegg nr. 1 (dvs. i et tillegg til statsbudsjettet for 1996) der det blir gjort rede for at utviklingen av privatskolenes økonomi i senere år. I Tillegg nr. 1 ble det slått fast at tilskuddene til videregående private skoler hadde sakket akterut i forhold økonomiutviklingen i offentlig skole. Dette misforholdet ble rettet opp 1996-budsjettet. For de private grunnskolene konstaterte man at tilskuddsnivået samlet var riktig, men at fordelingen av tilskuddsmidlene skolene imellom neppe kunne sies å være rettferdig.

Kontakt: Dagfinn Høybråten, tlf. 22 92 70 02

Lagt inn 29 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen