Historisk arkiv

F-061-97

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Forskrift om endring av forskrift til Lov om folkehøgskolar vedrørende tilskudd, regnskap, revisjon og kontroll Jf. F-116/96 (28.05.97)

Rundskriv F-061-97

Saksnr. 96/8762

28.05.1997

F-116-96

Folkehøgskolene Folkehøgskolerådet Informasjonskontoret for kristen folkehøgskole Informasjonskontoret for folkehøgskolen Voksenopplæringsforbundet Fylkeskommunene Statens utdanningskontorer Kommunenes Sentralforbund Norsk voksenpedagogisk forskningsinstitutt Norsk fjernundervisning

Forskrift om endring av forskrift til Lov om folkehøgskolar vedrørende tilskudd, regnskap, revisjon og kontroll (JF. F-116/96).

Vedlagt følger forskrift om tilskudd, regnskap, revisjon og kontroll, med innarbeidede endringer av 25. mai 1997.

Endringer knytter seg til §§ 2-2 og 2-3 i forskriften og er som følger:

§ 2-2 utgår

§ 2-3 blir ny § 2-2

§ 2-2 første ledd, nytt tredje, fjerde og femte punktum skal lyde:

En skoletime er på 45 minutter. En skoledag må ha minst 4 skoletimer bortsett fra 3-dagers kurs som kan ha 2 skoletimer første dag, jf punkt 3.4.1 og 3.5.2 i forskrift av 27. desember 1991 nr 1010 om folkehøgskolen. Tilstrekkelig pausetid for elevene må dokumenteres i kursprogrammet.

Med hilsen

Stig Klingstedt e.f ekspedisjonssjef Anne Skomedal
Lagt inn 26. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen
VEDLEGG

Rundskriv F-061-97 Vedlegg 1

Saksnr. 96/8762

28.05.1997

F-116-96

Forskrift til lov om folkehøgskolar vedrørende tilskudd, regnskap, revisjon og kontroll.

I

Fastsatt av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet 20. desember 1996 med hjemmel i lov om folkehøgskolar av 8. juni 1984 nr 64 § 19 http://www.lovdata.no/all/nl-19840608-064.html.

Kapittel 1. Virkeområde og formål

§ 1-1. Forskriften omfatter skoler som mottar offentlige tilskudd etter lov om folkehøgskolar.

§ 1-2. Forskriften skal være med på å sikre at grunnlaget for beregning av offentlige tilskudd er korrekt og at mottakerne bruker tilskuddet i samsvar med lovens formål og gitte forutsetninger.

Kapittel 2. Vilkår for tilskudd

§ 2-1. Vilkårene for offentlig tilskudd er gitt i lov om folkehøgskolar § 17 med tilhørende forskrifter.Kurs som skal inngå i tilskuddsgrunnlaget, skal normalt være åpne for alle og må være offentliggjort gjennom annonsering, kurskatalog eller på annen måte som er tilfredstillende ut fra lokale forhold.

§ 2-2. Kurs som gir grunnlag for offentlige tilskudd må kunne dokumenteres. Bare dokumenterte skoletimer kan inngå i tilskuddsgrunnlaget. En skoletime er på 45 minutter. En skoledag må ha minst 4 skoletimer bortsett fra 3-dagers kurs som kan ha 2 skoletimer første dag, jf punkt 3.4.1 og 3.5.2 i forskrift av 27. desember 1991 nr 1010 om folkehøgskolen. Tilstrekkelig pausetid for elevene må dokumenteres i kursprogrammet.

For kurs som er lengre enn 16,5 uke, skal dokumentasjonen gi opplysninger om fag og linjer, timer per uke, det sosialpedagogiske opplegget, og elevlister med navn, fødselsdato, bostedsadresse, nasjonalitet, og eventuell dobbelttelling. Dokumentasjonen skal være underskrevet av rektor.

For kurs som er kortere enn 16,5 uke, skal dokumentasjonen være i form av kursprogram og fremmøteliste. Kursprogrammet skal vise emner og antall timer for hver dag, hvem som underviser, og hvor storandel av kursets totale timetall som er holdtav skolens faste lærere.
Fremmøteliste skal ha navn, fødselsdato, bostedsadresse, nasjonalitet og opplysning om eventuell dobbelttelling, og skal vise hvor stor del av kurset hver elev har deltatt på. Dokumentasjonen skal være underskrevet av rektor og kursleder.
Grunnlaget for dobbelttelling av elever etter punkt 3.7 i forskrifter av 27. desember 1991 nr 1010 om folkehøgskolen, skal dokumenteres fra ekstern kilde i eget vedlegg.

Kapittel 3. Regnskap og rapportering

§ 3-1. Årsberetninger, resultatregnskap, balanse og revisors beretning skal sendes departementet innen 1. juni hvert år.
Drifts- og finansregnskapet skal være ført etter den felles kontoplan som er fastsatt i forskrift av departementet. Fylkesdrevne folkehøgskoler fører etter kontoplan fastsatt i forskrift av Kommunal- og arbeidsdepartementet.

§ 3-2. Rapport om kursvirksomheten sendes departementet innen 1. februar hvert år.

Kapittel 4. Intern kontroll

§ 4-1. Skolen er ansvarlig for at offentlige tilskudd brukes i samsvar med lov og forskrifter, og forutsetningene departementet gir i årlige tilsagnsbrev.

§ 4-2. Skolen er ansvarlig for et tilfredstillende system for registrering av skoletimer og deltakere m v (jf § 2-3), at registreringen er korrekt og at dokumentasjonen er tilgjenglig for revisor og departementet. Dokumentasjonen skal oppbevares i minst 10 år.
Skolen er ansvarlig for korrekt kursrapportering (jf § 3-2) til departementet som grunnlag for beregning av offentlige tilskudd.

Kapittel 5. Revisjon og instruks for revisor

§ 5-1. Ansvarlig revisor i folkehøyskole skal være statsautorisert eller registrert. For revisjon av fylkeskommunale folkehøgskoler gjelder kommuneloven og bestemmelser gitt i medhold av denne.

§ 5-2. Revisor skal i tillegg til regnskapsrevisjon, avgi særskilt attestasjon om beregningsgrunnlaget for offentlige tilskudd. Revisor skal i attestasjonen bekrefte at han er kjent med vilkårene for offentlige tilskudd.
Revisor skal kontrollere om oppgitte skoletimer og elevtall er korrekt i forhold til vilkårene for offentlige tilskudd og i forhold til dokumentasjonen av tilstedeværelse i gjennomførte skoletimer. Revisor skal også kontrollere om systemet for registrering av dokumentasjon (jf § 4-2) og den interne kontroll i den forbindelse er tilfredstillende. Det skal fremgå av særattestasjon hvilke revisjonshandlinger som er gjennomført.
Revisors kontroll skal forøvrig utføres i samsvar med "Anbefaling til god revisjonsskikk vedrørende revisors særattestasjoner" eller senere standarder for samme formål gitt av Norges Statsautoriserte Revisorers Forening.

§ 5-3. Ansvar kan gjøres gjeldende overfor revisor ved rapportering av feilaktige oppgaver som er attestert av revisor (jf revisorloven § 17 a).

§ 5-4. Skolen skal gjøre revisor kjent med denne forskrift.

Kapittel 6. Departementet og Riksrevisjonens kontroll

§ 6-1. Departementet og Riksrevisjonen kan iverksette kontroll med at det er oppgitt korrekt grunnlag for beregning av offentlige tilskudd, at vilkårene for offentlige tilskudd for øvrig er oppfylt, og at det offentlige tilskuddet nyttes i samsvar med forutsetningene i lov om folkehøgskolar med tilhørende forskrifter.
Kontroll kan bl a gjennomføres som stedlige kontroller.

§ 6-2. Departementet og Riksrevisjonen kan kreve å få seg forelagt bilag og annen dokumentasjon som underbygger grunnlaget for tildeling av offentlig tilskudd og hvordan det offentlige tilskuddet er brukt.

Kapittel 7. Reaksjonsformer ved manglende oppfylling av forskriftene.

§ 7-1. Overtredelse av bestemmelser i denne forskrift kan medføre at offentlige tilskudd blir holdt tilbake eller stanset.

§ 7-2. Dersom det tildeles for høyt offentlig tilskudd på grunn av at det er oppgitt uriktige opplysninger, kan skolen pålegges å tilbakebetale den urettmessige delen av tilskuddet med en rentesats lik den som fastsettes i henhold til lov av 17. desember 1976 nr 100 om renter ved forsinket betaling m.m. §3. Renteberegningen løper fra det tidspunkt tilskuddet mottas.

II

Denne forskrift trer i kraft 1. januar 1997.

III

Forskrift av 27. desember 1991 nr 1010 om folkehøgskolen punkt 3.11 og 5.3 oppheves.

Lagt inn 26. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen