Historisk arkiv

Gjenvinning av returpapir sikret gjennom avtale mellom Miljøverndepartementet og Norske skog

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

07. november 1996

Gjenvinning av returpapir sikret gjennom avtale mellom Miljøverndepartementet og Norske skog

Miljøverndepartementet og Norske Skog har i dag inngått en avtale der Norske Skog påtar seg utvidet ansvar for å sørge for gjenvinning av returpapir både på kort og lang sikt. "Eksportstøtte, tilrettelegging for energiutnyttelse og etablering av fond for å sikre gjenvinning av returpapir innebærer at Norske Skog tar ansvar for å sikre stabile og forutsigelige rammebetingelser for gjenvinning av returpapir fram til avsvertningsanlegget står klart", sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen som er tilfreds med dagens avtale.

Avtalen innebærer at returpapir som i dag ligger på lager sikres gjenvinning ved at Norske Skog gir papirinnsamlere og kommuner støtte på 150 kroner pr. tonn for returpapir som eksporteres til materialgjenvinning eller som går til energiutnyttelse. Norske Skog arbeider med å legge til rette for at returpapir kan erstatte annet brensel og utnyttes som energikilde ved selskapets forbrenningsanlegg. 1. januar 1997 etablerer Norske Skog et fond på 15 mill. kroner som skal styrkes med ytterligere10 mill. i året. Fondet skal brukes til å hindre framtidig stopp i innsamlingen av returpapir og sørge for at returpapir gjenvinnes så langt dette er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Disse forpliktelsene gjelder fram til Norske Skog bygger et returfiberanlegg.

Bakgrunn

Miljøverndepartementet og Norske Skog inngikk i 1992 en avtale, med tilleggsavtale i 1995, som bla. innebar at Norske Skog i løpet av 1998 skulle bygge et returfiberanlegg med en årlig kapapsitet på 100 000 tonn. For å sikre lønnsomhet ved et slik anlegg ønsker Norske Skog at det bygges i forbindelse med utvidelse av selskapets produksjonskapasitet for papir i Norge. I en situasjon med avsetningsproblemer for returpapir bl.a. på grunn av stagnasjon i papirmarkedet globalt, anser Norske Skog det som lite aktuelt å øke produksjonskapasiteten i Norge nå. Årsaken til dagens avsetningsvanskeligheter for returpapir er at innsamlingen av returpapir både i Norge og ellers i Europa har økt betydelig, uten at etterspørselen etter dette har økt tilsvarende.

Årlig oppstår det i Norge omkring 270 000 tonn papiravfall av avsvertingskvalitet. I 1992 ble ca. 90 000 tonn samlet inn til gjenvinning. I 1996 forventes innsamlingen å komme opp i nærmere 190 000 tonn, dvs. 70 % av de totale mengdene returpapir. Dette viser en svært rask og positiv utvikling i kildesortering og innsamling av returpapir.

Papiravfall forårsaker betydelige miljøproblemer dersom det havner på fyllplass. Ved nedbryting av papiravfall i en fylling vil det bl.a. dannes metangass - en gass som har et stort klimaskadelig potensiale. I tillegg vil papiravfall på fyllplasser bidra til forurensninger av organisk materiale i sigevannet fra fyllplasser. De totale miljøkostnadene ved deponering av papiravfall er anslått å være i størrelsesorden 6 - 700 kr/tonn. Det er derfor viktig at papiravfallet i størst mulig grad gjenvinnes slik at vi unngår de store miljøkostnadene ved deponering av papiravfall.


Kontaktpersoner: Miljøverndepartementet : Avdelingsdirektør Ellen Hambro, tel.: 22 24 58 15
Norske Skog: Informasjonssjef Petter Haugan, tel.: 74 08 73 46


Lagt inn 7 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen