Historisk arkiv

Elever har tilrettelagt miljøstatus og Miljøvernpolitisk Redegjørelse for skolebruk på internett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

28. april 1997

Elever har tilrettelagt miljøstatus og Miljøvernpolitisk Redegjørelse for skolebruk på internett

Seks elever ved Persbråten videregående skole har tilrettelagt Miljøverndepartementets Miljøstatus Norge og Miljøvernpolitisk redegjørelse for skolebruk på Internett. Elevarbeidet har vært ledd i et prosjekt i faget informasjonsteknologi på VK 2, den siste klassen i videregående skole. Resultatet av prosjektet er nå lagt ut på Nasjonalt læremiddelsenterets nyetablerte miljølæreside på Skolenettet.

Miljøstatus og den miljøpolitiske redegjørelsen, slik de nå foreligger på Skolenettet, er tilrettelagt slik at stoffet lett skal kunne brukes av elever i skolearbeidet. Elevene har selv gjort all databehandlingen, og de har utformet produktet slik at det blir lett for leserne å finne fram i stoffet og bruke det i undervisningen. Miljøstatus inneholder mange faguttrykk og vanskelige begreper. Hver gang man støter på et slikt vanskelig ord i teksten, kan man ved et klikk få en lettlest ordforklaring uten å miste den løpende teksten av skjermen. I forbindelse med hvert kapittel har elevene lagt opp pekere til andre interessante internettsider, både til institusjoner og direktorater som samarbeider med Miljøverndepartementet og til "andre kilder", slik som de frivillige natur- og miljøvernorganisasjonene. På denne måten skal brukerne både finne oppdatert miljøinformasjon fra myndighetene og kunne finne utdypende informasjon fra forskjellige typer kilder.

Prosjektet på Persbråten videregående skole kom i gang etter initiativ fra Miljøverndepartementet (MD) og i samarbeid med Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF). Tiltaket bygger på KUFs strategi for informasjonsteknologi i skolen, der det blant annet legges vekt på "Bruke for å lære - lære for å bruke". Prosjektet har også vist at elever er en ressurs i skoleverkets satsing på informasjonsteknologi. MD og KUF har i dette prosjektet etablert en læringsarena utenfor klasserommet. Dette har bidratt til å virkeliggjøre intensjonene i den nye læreplanen som framhever aktive elever og en samfunnsaktiv skole. Gjennom prosjektet har MD gitt skolen og elevene en krevende og realistisk oppgave. Produktet er dermed blitt skreddersydd for brukergruppen.

Høsten 1996 opprettet Nasjonalt læremiddelsenter på oppdrag fra KUF et datanettverk for skoleverket, kalt Skolenettet. Etter initiativ fra Miljøverndepartementet er det nå lansert egne sider for miljøundervisning på Skolenettet. Den "skoletilpassede" versjonen av Miljøstatus og Miljøvernpolitisk redegjørelse er lagt ut på disse sider. Miljøverndepartementet vurderer elevenes produkt som meget bra, og vil sørge for at innholdet blir oppdatert i tiden framover.

Lagt inn 29 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen