Historisk arkiv

Oppryddingsforskrift for renere luft og mindre støy

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

30. mai 1997


Oppryddingsforskrift for renere luft og mindre støy

- I statsråd i dag ble det vedtatt nye forskrifter til forurensningsloven med grenseverdier for lokal luftforurensning og støy.

  • Forskriftene vil bidra til en opprydding i de mest belastede områdene i byer og tettsteder, av hensyn til befolkningens helse.
  • Det forutsettes at strengere grenseverdier legges til grunn for planlegging.
  • Med denne forskriften vil forurensningsloven for første gang gjøres gjeldende også for transportvirksomhet.
  • Forskriften innarbeider EU's eksisterende direktiver om luftkvalitet i norsk rett.

- EU's minstekrav skal innfris umiddelbart, mens noe strengere tiltaksgrenser skal innfris senest 1. januar 2005.

Forskriften gir grenseverdier for nitrogendioksid (NO 2), svevestøv (PM 10), svovel, bly og støy.

Dette er det første eksempel i norsk miljøpolitikk på et regelverk som setter bindende normer for miljøkvalitet, dvs. for totalbelastningen av visse former for forurensning i miljøet. Øvrig regelverk setter enten bindende krav til maksimale utslipp fra bestemte kilder, slik vi f.eks. har for industri, eller gir retningslinjer (som ikke er bindende) for miljøkvalitet.

Forskriftens grenseverdier er noe strengere enn EU's luftkvalitetskrav. EU har foreløpig ikke fastsatt generelle støykrav. I forhold til forskriftens høringsrunde er utslippsgrensene for nitrogendioksid og støy skjerpet. For svovel og bly har grenseverdiene ingen praktisk funksjon siden disse komponentene i dag ikke representerer noe helseproblem i Norge. Når det gjelder svevestøv er grenseverdien den samme som i høringsrunden. Svevestøv-nivået i lufta har nær sammenheng med bruken av piggdekk. Regjeringen vil inntil videre satse på en frivillig overgang til piggfrie dekk. Utviklingen her vil bli fulgt nøye; dersom vesentlig reduksjon av piggdekkbruken ikke oppnås innen rimelig tid, vil virkemidler mot piggdekkbruk måtte vurderes på nytt.

EU's minstegrenser vil gjelde fra og med forskriftens ikrafttredelse, som er fastsatt til 1. juli i år. Forskriftens tiltaksgrenser forøvrig skal innfris så snart som mulig, og med en endelig sluttfrist 1. januar 2005 for de mest omfattende prosjektene forskriften utløser. Forskriften innfører også et krav om kartlegging av miljøsituasjonen. Kartleggingsgrensene er fastsatt på et lavere nivå enn tiltaksgrensene. Forskriften krever at det utredes tiltak ned til kartleggingsgrense-nivå. På denne måten vil man få utredet et bredere spekter av tiltak, slik at man ved tiltaksgjennomføringen har mulighet for å velge alternativer som går lenger enn forskriftens tiltakskrav, dersom dette viser seg å være mer kostnadseffektivt.

Forskriftens tiltaksgrenser er allerede innarbeidet i ny Norsk veg- og vegtrafikkplan. Det er en klar politisk forutsetning at forskriftens krav kun skal få anvendelse for eksisterende miljøproblemer, mens strengere krav skal legges til grunn for planlegging. For eksempel er de støykravene som er satt i forbindelse med arbeidet med den nye Gardermo-banen langt strengere enn tiltakskravene i den nye forskriften.

Nitrogen-dioksid (NO2), times-middel utendørsSvevestøv (PM10), døgn-middel utendørsSvovel-dioksid (SO2), døgn-middel utendørsStøy døgn-ekvivalent støynivå inne
EU's minimums-grenser

400mg/m3

350mg/m3

400mg/m3

Tiltaks-grenser

300mg/m3

300mg/m3

200mg/m3

42 dB(A)

Kartleg-gings- grenser

200mg/m3

150mg/m3

90mg/m3

35 dB(A)

mg = mikrogram

Luftforurensningsnivåene gjelder konsentrasjoner som ikke skal overskrides utenfor boliger, barnehager, utdanningsinstitusjoner og helseinstitusjoner.


Kontaktperson: Avdelingsdirektør Tore Killingland, tlf. 22 24 59 39, privat 66 91 17 41

Lagt inn 30 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen