Historisk arkiv

Rakettoppskyting på Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

22.05.97

Rakettoppskyting på Svalbard

Norsk Romsenter får tillatelse fra Nærings- og handelsdepartementet til å skyte opp vitenskapelige forskningsraketter fra Svalbard. Miljømessige og andre konsekvenser er nøye vurdert og tillatelsen blir gitt med visse restriksjoner. Det vil kun være tillatt å skyte visse tider av året, og det blir ikke tillatt å etablere faste operative ramper for rakettene.

Svalbard er svært velegnet for å skyte opp forskningsraketter på grunn av den geografiske nærheten til det som kalles "polarkløften". De atmosfæriske forholdene her er spesielt gode for fysisk grunnforskning, bl.a. på dagnordlys og magnetiske fenomener forbundet med dette. En tilsvarende beliggenhet finner man ikke på noe annet lett tilgjengelig sted på den nordlige halvkule. Det er stor vitenskapelig interesse internasjonalt for mulighetene dette åpner for.

Andøya Rakettskytefelt får ansvaret for å planlegge og gjennomføre oppskytingen av raketter fra Svalbard. Virksomheten på Svalbard vil komplementere aktiviteten på Andøya og vil trekke til seg nye internasjonale kundegrupper til den nord-norske forskningsvirksomheten.

De første kundene av SvalRak blir NASA med to raketter, samt norske forskningsmiljøer.

Kontaktperson: Politisk rådgiver Frode Alfheim, 22 24 01 08

Lagt inn 23 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen