Historisk arkiv

Regjeringen vil ha en renere serveringsbransje

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

25. april 1997

Regjeringen vil ha en renere serveringsbransje

Regjeringen ønsker en bedre utvikling av serveringsbransjen i Norge. Kriminalitet i deler av denne bransjen har i økende utstrekning ført til en konkurransevridning som har kommet de uhederlige til gode.

Denne utviklingen ønsker Regjeringen nå altså å bekjempe, og den fremmer derfor i dag et forslag til ny lov om serveringsvirksomhet. Denne loven vil erstatte den gjeldende hotellovens regler om serveringsvirksomheten, og hotellovens regler om overnattingsvirksomhet blir foreslått opphevet.

"Lovforslaget vil samtidig som det bidrar til å bekjempe kriminalitet i bransjen, ta vare på serveringsnæringens behov for klarere og forutsigbare rammebetingelser", sier nærings- og handelsminister Grete Knudsen. "Det vil også ivareta de ansattes interesser på en langt bedre måte enn i dag."

Det blir innført krav til vandel overfor eiere og ledere av serveringssteder. Dessuten blir det stilt krav om at ledere skal ha minimumskunnskaper om økonomi og lovgivning av betydning for å drive serveringsvirksomhet. Dette gjøres for å sikre kvalitet i driften og forebygge kriminalitet. Informasjonsutveksling mellom offentlige organer blir innført slik at kommunene lettere kan kontrollere at lovens krav til enhver tid er oppfylt. Videre får politiet utvidet adgang til midlertidig stenging av serveringssteder og dessuten hjemmel til å ilegge bøter ved brudd på enkelte bestemmelser i lovforslaget.

Kommunene skal fortsatt utstede bevillinger, og de får anledning til å behandle bevillingssaker på administrativt nivå. For fremtiden må det derfor forventes at kommunestyrene gir retningslinjer for saksbehandlingen i kommunene, mens enkeltsakene behandles administrativt. Her ligger det et ikke ubetydelig effektiviseringspotensiale for kommunene. Vilkårene for kommunenes adgang til å suspendere og tilbakekalle serveringsbevillinger gjøres klarere.

Serveringslovforslaget vil skjerpe kravene til den som vil drive serveringsvirksomhet og gjøre kriminell virksomhet vanskeligere. Sysselsettingen i næringen sikres på en bedre måte enn i dag og konkurransen i næringen blir sunnere og mer rettferdig.

Kontaktperson: Underdirektør Barbro Noss, tlf 22 24 66 47

Lagt inn 25 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen