Historisk arkiv

Regjeringen vil videreutvikle SND som det sentrale instrumentet i nærings- og distriktspolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

12.5.97

Regjeringen vil videreutvikle SND som det sentrale instrumentet i nærings- og distriktspolitikken

Statens nærings- og distriktsutviklingsfond skal fortsatt ha en hovedrolle i utviklingen av næringslivet i distriktene. Fondet skal videre arbeide for økt sysselsetting av kvinner. Dette er noen av hovedpunktene i Stortingsmeldingen om SND, ifølge nærings- og handelsminister Grete Knudsen.

Hun pekte også på at grunnfinansieringsordningen blir foreslått opprettholdt og at egenkapitalordningen blir skilt ut som en egen juridisk enhet. SNDs virksomhet skal desentraliseres mer, og det blir ingen endring i forvaltningen av Bygdeutviklingsmidlene.

Regjeringen legger nå fram en stortingsmelding som evaluerer SNDs virksomhet for perioden 1993-96. Ifølge en ekstern evaluering av fondet, har det i perioden oppnådd betydelige resultater i videreutviklingen av næringslivet.

Distriktspolitikk

Blant de samfunnsmessige hensynene i næringsutviklingen som SND skal ivareta, står distriktshensynene i en særstilling. Distriktspolitikken skal være en prioritert oppgave for hele SNDs administrasjon og ved forvaltningen av samtlige virkemidler. SND skal derved bidra til å utvikle næringsgrunnlaget i distriktene og sikre at hovedtrekkene i bosettingsmønsteret kan beholdes.

Kvinner

Regjeringen vil spesielt legge vekt på at innsatsen overfor kvinner styrkes. Situasjonen er fortsatt slik at kvinner er underrepresentert i ledende funksjoner i næringslivet. Regjeringen ser utviklingstilskuddsordningene som et viktig virkemiddel til kompetanseoppbygging og kvalifisering av kvinner til nøkkelfunksjoner i bedrifter. Regjeringen går inn for at virkemidlet nettverkskreditt bygges videre ut ved at en del av utviklingstilskuddet øremerkes slik at det kan nyttes til finansiering av nettverkskredittenheter. Det forutsettes at det ved bruken av midlene skal foretas en klar prioritering av kvinnerettede prosjekter.

Det vil for en periode på fem år bli lagt opp til økt forskning på kvinnerettede tiltak.

Grunnfinansieringsordningen

Regjeringen går inn for at grunnfinansieringsordningen fortsetter med en sterk prioritering av små og mellomstore bedrifter, bransjer og distrikter med svikt i tilbudet av grunnfinansieringslån. Statsråd Grete Knudsen viser til at i distrikter hvor det er liten konkurranse på tilbudssiden vil grunnfinansieringsordningen være et viktig markedskorrektiv som bidrar til bedre finansieringsmuligheter for bedrifter. Utlånene vil bli tilpasset konjunktursituasjonen.

Industridesign

Statsråd Grete Knudsen fremhever at industridesign vil bli en stadig viktigere konkurransefaktor. For å få til nødvendig omstilling og nyskaping i næringslivet er det nødvendig at industridesign integreres i produktutvikling og markedsføring. Dette aspektet vil bli innarbeidet i SNDs programmer.

Egenkapitalordningen

Det har ved flere anledninger blitt reist spørsmål om habilitet knyttet til at SND kan gå inn på eiersiden i en bedrift samtidig som fondet har til behandling søknader om støtte til bedriften og til konkurrenter. Statsråd Grete Knudsen understreker at det ikke kan påvises at SND i slike saker har brutt habilitetsregler.

Egenkapitalordningen skal fortsatt være et viktig virkemiddel, men den skal skilles ut fra SND som egen juridisk enhet eid av SND.

Det foreslås videre endringer i reglene for statens utbytte under egenkapitalordningen. Endringene innebærer at ordningen målrettes sterkere i retning av små og mellomstore bedrifter. Statsråd Grete Knudsen viser til at det er særlig viktig at SND for denne bedriftsgruppen kan framstå som en langsiktig og strategisk investor.

Desentralisering

Det er inngått avtaler mellom SND og 11 fylkeskommuner om oppretting av distriktskontorer. Avtalene balanserer fylkeskommunenes behov for næringsmessig engasjement med utgangspunkt i fylkesplanene, med behovet for samordning av virkemiddelbruk på fylkesnivå og hensynet til en enhetlig organisering av SND.

Regjeringen går inn for at det etableres et samrådsforum bestående av styrelederne for de fylkesoppnevnte styrene og av lederne for næringsutvalgene i de fylkene hvor det ikke er opprettet distriktskontorer. I forhold til SNDs styre forutsettes forumet å ha en rådgivende funksjon. Statsråd Grete Knudsen påpeker at det gjennom forumet kan knyttes kontaktlinjer mellom SND-styret og de lokale styrene.

Etableringen av distriktskontorer er en klar styrking av arbeidet med næringsutvikling på det regionale nivået. Fylkeskommunene og distriktskontorene utgjør sammen et sterkt miljø på fylkesnivå i arbeidet med kompetanseheving, omstilling og nyskaping i næringslivet.

Det desentraliserte apparatet som SND bygger opp, legger grunnlaget for en desentralisering også av virkemidler som forvaltes av andre statlige etater. Statsråd Grete Knudsen viser til at det i første omgang er aktuelt å la SNDs distriktskontorer bli et bindeledd mellom næringslivet og Norges forskningsråd. Videre vil distriktskontorene kunne bli tillagt informasjonsoppgaver i forhold til Norges Eksportråd og den offentlige veiledningstjenesten.

BU-midlene

Det foreslås ingen endring i forvaltningen av bygdeutviklingsmidlene. Statsråd Knudsen understreker at dagens forvaltningsmodell i store trekk ivaretar behovet for en effektiv og formålsrettet forvaltning av BU-midlene. Det forutsettes at dagens samordning mellom bruken av BU-midlene og ordningene under SND bygges ut.

Lagt inn 13 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen