Historisk arkiv

Henvendelse fra ESA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Nærings- og energidepartementet

Pressemelding

8.11.1996

Henvendelse fra ESA

Nærings- og energidepartementet har mottatt brev fra ESA (EFTA Surveillance Authority), hvor det bes om en redegjørelse for opprettelsen av og virksomheten til Gassforhandlings- utvalget (GFU) i forhold til EØS-avtalen.

ESA er opprettet for å overvåke at EFTA-landene etterlever EØS-avtalen og har bl.a. som oppgave å avklare spørsmål som måtte dukke opp i den forbindelse. I dette arbeidet kan ESA be om all den informasjon det finner nødvendig fra regjering og kompetente myndigheter i EFTA-landene samt fra selskaper og sammenslutning av selskaper i disse landene. ESA kan også i samarbeid med nasjonale konkurransemyndigheter foreta undersøkelser hos selskaper. I brevet refereres det spesielt til bestemmelser om selskaper som myndighetene gir spesielle rettigheter eller tillegger spesielle oppgaver.

ESA har bedt om svar innen seks uker fra mottagelsen av brevet, og departementet har påbegynt behandlingen av saken.

GFU ble opprettet i 1987 med Statoil, Norsk Hydro og Saga som medlemmer, og fungerer som et ledd i myndighetenes ressursforvaltning. Utvalget har utøvende og rådgivende oppgaver, herunder å forhandle kontrakter om salg av norsk gass.

Lagt inn 8 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen