Historisk arkiv

Filmleieavtalen opprettholdes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Planleggings- og samordningsdepartementet

Pressemelding

Nr: 40/79
Dato: 30.05.97

Filmleieavtalen opprettholdes

Filmleieavtalen som regulerer prisen på alle utleie av film i Norge kan opprettholdes i minst to år til. Planleggings- og samordningsminister Bendik Rugaas har tatt til følge anken over Konkurransetilsynets vedtak om å oppheve dispensasjonen fra Konkurranseloven. Dispensasjonen fra forbudet mot prissamarbeid og markedsdeling blir gjort gjeldende ut avtaleperioden, dvs. ut 1998.

Avtalen er inngått mellom Kommunale Kinematografers Landsforbund (KKL) på den ene side og Norske Filmbyråers Forening (NFF) og Kommunenes Filmcentral (KF) på den annen side. Det var disse partene som anket Konkurransetilsynets avgjørelse til Planleggings- og samordningsdepartementet.

- Jeg har lagt til grunn at filmleieavtalen blant annet virker til å sikre tilgang på film til en rimelig pris og et kvalitetsmessig godt og bredt filmrepertoar, også til mindre kinoer i distriktene. Dette er i tråd med partenes og høringsinstansenes vurdering. Konkurransetilsynet har også antatt at avtalen kan ha slike virkninger, sier planleggings- og samordningsminister Bendik Rugaas.

Rugaas sier at dispensasjon for en så omfattende og gjennomgripende konkurranseregulering som filmleieavtalen innebærer, bør kreve overbevisende argumenter for at kriteriene for dispensasjonen er oppfylt. Han kunne ha ønsket at enkelte kultur- og distriktspolitiske virkninger hadde vært bedre belyst av avtalepartene. Det gjelder bl.a. virkningene av at kinoer i distriktene mottar filmer betydelig seinere enn kinoer i de større byene. Rugaas kunne også ønsket seg opplysninger bl.a. om hvilken betydning kommunal subsidiering har for billettprisene.

- Jeg har imidlertid lagt vekt på de kulturpolitiske sidene ved avtalen som partene har påberopt seg. Det er også av betydning at det kan være vanskelig å forutse konsekvensene på kinomarkedet av en eventuell opphevelse av avtalen, som følge av at den har regulert markedet i over 40 år, sier planleggingsminister Rugaas.

Filmleieavtalen gjelder fra 1 januar 1997 og i to år. Imidlertid forlenges den automatisk i ytterligere to år dersom den ikke sies opp innen tre måneder før avtaletida utløper. Ut fra dette har departementet gitt dispensasjon ut avtalens gyldighetstid, dvs. ut 1998.

Lagt inn 30 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen