Historisk arkiv

Operaens kunstneriske personale får statlig pensjonsordning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Planleggings- og samordningsdepartementet

Pressemelding

Nr: 37/97
23.05.97

Operaens kunstneriske personale får statlig pensjonsordning

Regjeringen foreslår å lovfeste en pensjonsordning for ballettdansere, sangsolister og korsangere som er ansatt ved Den Norske Opera. Administrasjonen av ordningen foreslås overført til Statens pensjonskasse. I dag er pensjonsordningen for det kunstneriske personalet administrert og finansiert direkte av Operaen.

Det var feiring med bløtkake og kunstnerisk opptreden på Operaens scene da planleggings-og samordningsminister Bendik Rugaas fredag presenterte sin og Regjeringens beslutning for Operaens ansatte. Lovforslaget innebærer at det kunstneriske personalet blir medlemmer i Statens pensjonskasse med de rettigheter det innebærer.

De spesielle aldersgrensene som gjelder ved Operaen vil bestå som nå ved overføring til Statens pensjonskasse. Det blir imidlertid en noe strengere inntektsprøving av alderspensjonene enn i dag. Blant annet vil taket for hvor mye summen av den inntektsprøvde alderspensjonen og kunstnerens inntekt kan utgjøre, bli lik den lønnen kunstneren hadde ved Operaen på pensjoneringstidspunktet.

Til gjengjeld innføres det en ordning med oppsatt eller utsatt pensjon. Det vil si at de kunstnerne som har vært ansatt ved Operaen og som slutter før de har rett til pensjon, får rett til en pensjon når de når pensjonsalderen. Dette er en rettighet som dagens pensjonsordning ved Operaen ikke gir. Ordningen vil gjelde for de kunstnerne som er ansatt ved Operaen når den nye loven trer i kraft.

  • Jeg er kjent med at utgiftene til pensjonsordningen har økt betydelig de siste årene, og de vil stige vesentlig i årene som kommer, sa Rugaas da han presenterte lovforslaget. Han påpekte at antallet pensjonister blant det kunstneriske personalet ventes å stige fra 83 i 1995 til 122 i 2010, og at utgiftene ventelig vil tredobles i denne perioden. Han mente det var liten tvil om at utgiftene til pensjonsordningen spiser en stadig større del av Operaens driftsbudsjett, og at dette utgjør en trussel mot Operaens kunstneriske handlefrihet.
  • På lengre sikt vil den nye pensjonsordningen forbedre Den Norske Operas driftsøkonomi og dermed muligheten for å opprettholde og utvikle et høyt kunstnerisk nivå og et rimelig antall oppsetninger, sier planleggingsminister Bendik Rugaas.

Kontakt for nærmere informasjon: Underdirektør Jan Kristensen, tlf. 2224 4830.

Lagt inn 23 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen