Historisk arkiv

Ingen reduksjoner for jernbaneinvesteringer og miljø- og trafikksikkerhetstiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 88/96
29.11.96

Saldering av statsbudsjettet for 1997:

Ingen reduksjoner for jernbaneinvesteringer og miljø- og trafikksikkerhetstiltak

- Bevilgningene til utbygging og modernisering av jernbanens kjøreveg, tiltak for kollektivtrafikken og miljø- og trafikksikkerhetstiltak på vegnettet, er holdt utenfor de foreslåtte reduksjonene i Samferdselsdepartementets budsjett. Det samme gjelder bevilgninger til vedlikehold og drift av riksvegnettet, medreknet støtte til drift av riksvegferjene. Det blir heller ikke reduksjoner i bevilgningen til IT-forskning.

Dette sier samferdselsminister Sissel Rønbeck i en kommentar i forbindelse med at Regjeringen i statsråd i dag legger fram forslag til saldering av statsbudsjettet for 1997.

De foreslåtte reduksjonene under Samferdselsdepartementet er netto på i alt 791,9 millioner kroner i forhold til Stortingets foreløpige behandling av 1997-budsjettet. Sett i forhold til det budsjettforslaget som Regjeringen la fram i oktober, er reduksjonen på 628,9 millioner kroner.

Størstedelen av reduksjonen gjelder riksveginvesteringer, som foreslås redusert med i alt 680,6 millioner kroner, medreknet 153 millioner kroner som ble "plusset" på budsjettet i forbindelse med Stortingets foreløpige behandling av 1997-budsjettet.

I tillegg foreslås blant annet reduksjoner på til sammen 96,4 millioner kroner i bevilgningene til luftfartsformål. Dette fører blant annet til at færre regionale lufthavner en opprinnelig planlagt blir overtatt av staten i 1997. Tidsforskyvningen innebærer ingen endringer i opplegget for øvrig for overtakelsen av disse lufthavnene.

Riksveginvesteringer: Satsing på miljø- og trafikksikkerhetstiltak

Ved fordelingen av reduksjonen i riksveginvesteringene har regjeringen lagt vekt på å opprettholde satsingen på tiltak for kollektivtrafikken og særskilte miljø- og trafikksikkerhetstiltak. Reduksjonen er derfor i hovedsak foreslått innenfor bevilgninger til ordinære vegprosjekter. I tillegg foreslås en reduksjon i posten "Annet", som blant annet nyttes til planlegging.

Dessuten foreslås også en mindre reduksjon i posten "Tilskudd til rassikring". Reduksjonen er på 11 millioner kroner og gjelder i sin helhet prosjektet Volda - Greifsneset (riksveg 651) i Møre og Romsdal. Dette prosjeket vil få betydelig ubrukte midler i 1996. Reduksjonen vil derfor ikke få nevneverdige følger for framdriften av dette prosjektet i 1997.

Reduksjonen i investeringsbevilgninger til riksveganlegg skal hovedsakelig skje ved at igangsettingen av nye prosjekter utsettes i forhold til de forutsetninger som er lagt til grunn i tidligere forslag til statsbudsjett og i forbindelse med Stortingets foreløpige behandling av 1997-budsjettet.

Aksjon skoleveg

Ved Stortingets foreløpige behandling av 1997-budsjettet ble bevilgningen til Aksjon skoleveg øket med 20 millioner kroner. Regjeringen går inn for å videreføre denne økningen.

Jernbanens kjøreveg

Bevilgningene til jernbanens kjøreveg foreslås redusert med 30 millioner kroner - til 1 181 millioner kroner. Reduksjonen omfatter ikke utbygging av selve jernbanelinjen, men gjelder i sin helhet midler som ifølge tidligere planer skulle nyttes til anleggsarbeid i tilknytning til NSBs verkstedsområde i Trondheim (Marienborg). Utbyggingsplanen for verkstedsområdet er forsinket, og prosjektet blir derfor foreløpig utsatt til 1998.

Lagt inn 29 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen