Historisk arkiv

Jernbaneverket: Opprettes fra 1. desember

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 87/96
29.11.96

Jernbaneverket: Opprettes fra 1. desember

Regjeringen har i statsråd i dag fastsatt instruks for Jernbaneverket og for administrerende direktør og styre i Jernbaneverket.

Jernbaneverket blir opprettet fra 1. desember i år og skal være et ordinært forvaltningsorgan, underlagt Samferdselsdepartementet og med ansvar for jernbanens infrastruktur (dagens Banedivisjon). Opprettingen av Jerbaneverket er en oppfølging av et tidligere vedtak i Stortinget, som ellers betyr at NSBs trafikkdel fra 1. desember i år skal omdannes til et fullt ut statlig selskap, organisert etter en særskilt lov.

Jernbaneverket skal på vegne av staten forvalte statens jernbaneinfrastruktur, med tilhørende anlegg og innretninger, og utøve de oppgaver som er lagt til virksomheten. Innenfor rammer som blir fastsatt av overordnet myndighet skal Jernbaneverket blant annet planlegge, prosjektere og bygge anlegg samt drive og vedlikeholde statens jernbaneinfrastuktur.

Administrerende direktør har et særlig ansvar for at Jernbaneverket ivaretar sin rolle som nøytral forvalter av den statlige jernbaneinfrastruktur. Saker av uvanlig karakter, for eksempel hvor det er interessekonflikter mellom Jernbaneverket og NSB BA, skal legges fram for styret i Jernbaneverket, som eventuelt tar dette opp med Samferdselsdepartementet dersom styret finner det nødvendig ut fra habilitetshensyn.

Jenbaneverkets styre blir oppnevnt av Samferdselsdepartementet. Det skal bestå av en styreleder og seks medlemmer.

Jernbaneverkets styre skal være et rådgivende organ, ansvarlig overfor Samferdselsdepartementet. Det skal på vegne av Samferdselsdepartementet blant annet følge opp virksomheten og utøve kontroll med at den daglige ledelsen utfører sine oppgaver i samsvar med styringssignaler og retningslinjer som er gitt av Samferdselsdepartementet.

Lagt inn 29 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen