Historisk arkiv

Helseminister Gudmund Hernes presenterer handlingsplan mot HIV/AIDS-epedemien 1996-2000.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 69
28.11.96

Helseminister Gudmund Hernes presenterer handlingsplan mot HIV/AIDS-epedemien 1996-2000.

-Det å leve som hiv-positiv eller aidssyk oppleves like forskjellig fra person til person som et hvert annet liv fordi vi alle er mennesker med ulik bakgrunn, livssituasjon og livsyn, sa helseminister Gudmund Hernes da han i dag presenterte handlingsplanen mot hiv og aids.Det er likevel noen erfaringer om det å leve med et farlig tabubelagt virus som hiv-positive har felles, siterte han fra et brev fra en hiv-positiv, ellers opplever de gleder og sorger som deg og meg, sa Hernes.

Helseministeren understreket innledningsvis at det synes som om Norge har lykkes godt i det HIV/AIDS-forebyggende arbeidet ikke minst takket være innsatsen og engasjementet til de frivillige organisasjonene. Situasjonen er atskillig bedre enn fryktet for 10 år siden. Antall nye tilfeller årlig har vært stabil siden 1986 og anslås til 80-100 tilfeller per år. Det antas at antall udiagnostiserte personer er mellom 250-500, som nesten i sin helhet utgjøres av homoseksuelt og heteroseksuelt smittede menn. Uten forandringer i de faktorene som påvirker spredning av HIV, vil det heller ikke skje store forandringer i HIV-situasjonen i Norge. Det er lite som tyder på at dette vil skje. Befolkningen blir likevel stadig minnet om at HIV-infeksjonen er midt iblant oss, og at unge mennesker dør av AIDS. Det finnes enda ikke noen vaksine mot å bli smittet, og det finnes ikke noen helbredende behandling når en person har utviklet AIDS.

Det kan gå mange år mellom HIV-smitte og utvikling av AIDS, og mange HIV-positive lever lenge med sin HIV-infeksjon, delvis uten å bli syke. Dette er for den enkelte smittede en svært vanskelig og smertefull tid, og det krever nye og til dels andre virkemidler enn før. Statsråden understreket at bekjempelsen av HIV/AIDS-epidemien derfor er like viktig i dag.

Hovedmålene i handlingsplanen er for det første å redusere antall HIV-nysmittede, og for det andre å bidra til bedre livskvalitet og forlenget levetid for personer med HIV og AIDS.

Hovedintensjonen er å arbeide offensivt for å innfri disse hovedmålene. Foruten ungdom, folk som reiser til utlandet, fremmedspråklige og personell som kommer i kontakt med HIV/AIDS, retter tiltakene for å hindre nysmitte seg mer spesifikt mot menn som har sex med menn, injiserende stoffmisbrukere og personer som kjøper og selger seksuelle tjenester. HIV-positive er svært viktige i det forebyggende arbeidet, og det legges i handlingsplanen stor vekt på å trekke disse mer aktivt inn. Mye kan gjøres for å bedre livskvaliteten og behandlingstilbudet til HIV-positive og AIDS-syke. Helseministeren avsluttet med å si at han regnet med at dette ble den siste handlingsplanperioden på dette forebyggingsområdet i forvissing om at alle forvaltningsnivåer som har ansvaret for smittevernet etter smittevernloven, også vil ta forsvarlig vare på dette fagfeltet etter år 2001.

Handlingsplan mot HIV/AIDS-epidemien 1996-2000(I-0875)kan bestilles ved henvendelse til Forebyggings- og utviklingsavdelingen (faks nummer 22 24 86 56) eller Statens trykksakekspedisjon(faks nummer 22 24 27 86).

Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Hans Ånstad tlf. 22 24 87 02
Rådgiver Siri P. Hole tlf. 22 24 86 46

Lagt inn 28 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen