Historisk arkiv

Handlingsplan for eldreomsorgen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 30
13.5.97

Handlingsplan for eldreomsorgen

  • styrking av hjemmetjenstene
  • satsing på omsorgsboliger
  • flere ensengsrom på sykehjem
  • flere plasser med heldøgns omsorg og pleie
  • full statlig finansiering

Sosialminister Hill-Marta Solberg la i dag fram linkdoc030005-040010#docstortingsmelding nr. 50 (1996-97) Handlingsplan for eldreomsorgen. Meldingen som har undertittel trygghet - respekt - kvalitet, inneholder en fireårig handlingsplan for utbygging av pleie- og omsorgstjenester for eldre. For å sikre at planen gjennomføres i tråd med intensjonene, vil Regjeringen ta i bruk sterkere finansielle og juridiske virkemidler.

For å legge til rette for en helhetlig tjenestekjede foreslås følgende:

  • 6000 flere årsverk i hjemmetjenestene fra 1998 til 2001, hvor av 1500 i 1998.
  • En videreføring av dagens utbyggingstakt av o msorgsboliger svarende til 7 200 nye i perioden 1998-2001, hvor av 1 800 nye boliger i 1998.
  • 6 000 flere ensengsrom fra 1998 til 2002 for å innfri målsettingen om ensengsrom til alle sykehjemsbeboere som ønsker det, hvor av 1 200 nye plasser i 1998. Det antas at personelldekningen må styrkes med ca. 280 årsverk i perioden.
  • 5 000 flere plasser med heldøgns pleie og omsorg i perioden 1998 til 2001 for å holde tritt med økningen i antallet eldre, hvor av 1 250 flere plasser i 1998. Dette krever 4 500 flere årsverk i planperioden, hvor av 1 120 flere i 1998.
  • 1 400 flere plasser med heldøgns pleie og omsorg i perioden 1998-2001 for å bedre eldreomsorgen i kommuner med det dårligste tilbudet i dag.
  • 4 800 plasser i perioden 1998-2001 for å skifte ut nedslitte syke- og aldershjem, hvor av 1 200 plasser i 1998.

Statens økonomiske virkemidler:

Gjennom budsjettopplegget for 1998 og kommende budsjettframlegg vil kommunene bli satt økonomisk i stand til å gjennomføre handlingsplanen. Tabell 1 viser de budsjettmessige konsekvenser i 1998 av Regjeringens handlingsplan:

Tabell 1 Budsjettmessige konsekvenser av handlingsplanen.

Økning i mill. kroner i forhold til vedtatt budsjett for 1997.

1998
1.Økte driftstilskudd (1.1+1.2+1.3+1.4)822
Med følgende fordeling:
1.1Fordelt etter alderskriterier695
1.2Fordelt etter skjønn105
1.3Personelltiltak15
1.4Administrativ oppfølging7
2.Økt bostøtte (Kommunal- og arbeidsdep. budsjett)50
3.Økt investeringstilskudd (Kommunal- og arbeidsdep. budsjett)443
4.Sum øremerkede tilskudd (1+2+3)1 315
5.Økte frie inntekter250
6.Sum budsjettmessige konsekvenser (4+5)1 565

Driftstilskudd

For å sette kommunene i stand til å gjennomføre utbyggingshandlingsplanen fram til år 2002, vil det bli avsatt øremerkede tilskudd til å dekke økte driftsutgifter i kommunene. Disse midlene vil bli fordelt mellom kommunene bl.a. etter antall innbyggere over 80 år. Stimuleringstilskuddet til opprettelse av døgntjeneste vil bli videreført.

Det vil bli avsatt Det avsettes et eget beløp på statsbudsjettet til styrking av pleie- og omsorgstilbudet i kommuner med det dårligste tilbudet av pleie- og omsorgstjenester for eldre. Den fylkesvise fordelingen av dette driftstilskuddet fastsettes bl.a. på grunnlag av institusjonsdekning for befolkningen over 80 år. Fylkesmennene i samarbeid med fylkeslegene skal primært foreta den kommunevise fordelingen ut fra samme kriterium, men der det også skal tas med i vurderingen om en godt utbygd hjemmetjeneste i noen grad kompenserer for lav institusjonsdekning.

Investeringstilskudd

Økt investeringsbehovet foreslås møtt gjennom heving av satsene for oppstartingstilskudd, fra 100 000 kroner til 125 000 kroner for omsorgsboliger, og fra 150 000 kroner til 250 000 kroner for sykehjem. I tillegg videreføres dagens låneordning i Husbanken.

De økte satsene foreslås gjort gjeldende fra 1. januar 1997. Forskjellen i tilskuddsutmålingen må bl.a. ses på bakgrunn av at beboerne i omsorgsboliger selv finansierer boligkostnadene enten ved kostnadsriktige husleier og /eller i form av innskudd. Bostøtten skal utjevne boutgifter for beboere med lave inntekter. Det foreslås å øke bevilgningen til bostøtte med 50 mill. kroner bl.a. til heving av boutgiftstaket.Videre skyldes differensieringen av tilskuddssatsene at kommunene er pålagt å dekke enkelte helsetjenester for beboere i syke- og aldershjem, mens beboere i omsorgsbolig omfattes av de ordinære regler for trygderefusjon.

Sosial- og helsedepartementet vil i samarbeid med Kommunal- og arbeidsdepartementet arbeide for å komme fram til rimelige standardløsninger med god kvalitet ved bygging av nye sykehjem og omsorgsboliger.

Resultatoppfølging, krav til kommunenes planlegging:

Det er et mål å unngå at budsjettmidler som stilles til rådighet for gjennomføring av handlingsplanen blir anvendt til andre formål. Fram mot Statsbudsjettet for 1998 vil Sosial-og helsedepartementet i samarbeid med fylkesmennene og fylkeslegene utarbeide et felles opplegg for resultatoppfølging. Eventuelle tiltak for å begrense lekkasjeeffekter vil bli vurdert. Det vil i denne sammenheng bli innhentet råd fra Kommunenes sentralforbund.

Kommunene må utarbeide en konkret plan for utbygging av eldreomsorgen etter et standard rapporteringsskjema utarbeidet av Sosial- og helsedepartementet. Planen må være politisk godkjent før statlige tilskuddsmidler blir utbetalt. Sosial- og helsedepartementet vil komme nærmere tilbake til opplegget i eget rundskriv før sommeren.

Alle kommuner skal utarbeide fire-års planer for pleie- og omsorgssektoren . Dette arbeidet skal være startet opp i løpet av 1998. Departementet vil utarbeide retningslinjer og veiledningsmateriell om hvordan planarbeidet bør legges opp og gjennomføres. I denne sammenheng er det helt nødvendig å styrke fylkesmannsembetene med sikte på å kunne yte råd og veiledning til kommunene.

Juridiske virkemidler

Det foretas en gjennomgang av kommunehelsetjenesteloven, herunder dagens sykehjemsforskrift, og sosialtjenesteloven med sikte på:

  • Lovfesting av kommunenes plikt til å tilby beboere med varig opphold i institusjon og som ønsker det, enerom fra 2003.
  • Oppfølging av kvalitetsforskriften med forslag om lovendringer knyttet til spørsmål om internkontroll, forskriftshjemmel og tilsyn
  • Enkeltvedtak som kommunen gjør i forbindelse med innleggelse i sykehjem eller boform etter kommunehelsetjenesteloven skal utformes slik at brukerne og deres pårørende er informert om hva et vedtak om opphold i institusjon faktisk innebærer av tjenester. Dette vil bidra til å bedre kvaliteten på tjenestene for den enkelte bruker.

Tiltak for å rekruttere og kvalifisere personell:

Sosial- og helsedepartementet vil sette i gang et prosjekt for å utrede kompetansebehovet og rekrutteringspotensialet til pleie- og omsorgssektoren.Videre vil departementet vurdere ulike tiltak for å bistå kommunene med internopplæring av nyansatte, spesielt ufaglært arbeidskraft og gi ufaglærte muligheter til å avlegge fagbrev i omsorgsarbeid etter § 20 i lov om fagopplæring i arbeidslivet.Videre- og etterutdanning av helse- og omsorgspersonell videreføres og styrkes. Dette er tiltak som vil bli fulgt opp i Sosial- og helsedepartementets handlingsplan for helse- og omsorgspersonell.

Lagt inn 13 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen