Historisk arkiv

Ny avtalepolitikk for privatpraktiserende helsepersjonell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 31
13.5.97

Ny avtalepolitikk for privatpraktiserende helsepersonell

I kommuneøkonomiproposisjonen for 1998 foreslår Regjeringen at det innføres en tilskuddsordning for fylkeskommuner og kommuner som oppretter nye driftsavtaler med privatpraktiserende helsepersonell som hittil har hatt praksis uten avtale. Tilskuddet vil dekke 80 pst av driftstilskuddet til spesialister i psykiatri og klinisk psykologi og 70 pst av driftstilskuddet til andre legespesialister og fysioterapeuter. Driftsavtaler for allmennleger holdes utenfor tilskuddsordningen på grunn av forslaget om å innføre en fastlegeordning fra 1999.

Regjeringen har i Ot prp nr 47 for 1996-97, som ble fremmet 23. april 1996, lagt fram forslag til en ny avtalepolitikk for privatpraktiserende helsepersonell. Denne består av to deler: Opprettelse av driftsavtaler for yrkesutøvere som har hatt praksis uten driftsavtale, og avvikling av trygderefusjoner til avtaleløs praksis. I proposisjonen foreslås en lovendring som innebærer at trygderefusjonene for slik praksis avvikles fra 1. juli 1998, med unntak bl a for allmennleger fram til innføring av fastlegeordningen. For at virksomheten som omfattes av innstrammingen i størst mulig grad skal kunne videreføres med fylkeskommunal/kommunal tilknytning, foreslås det nå at staten fra 1. juli 1998 skal gi øremerkede tilskudd som dekker det meste av de utgiftene fylkeskommuner og kommuner får ved å opprette driftsavtaler med yrkesutøverne. Det foreslås avsatt inntil 150 mill kroner til tilskuddsordningen på årsbasis. For fylkeskommunene vil dette gi rom for omlag en fordobling i forhold til den nåværende avtalebaserte virksomheten av legespesialister og spesialister i klinisk psykologi.

Det vil bli lagt opp til at fylkeskommuner og kommuner må søke om tilskudd på grunnlag av en samlet plan for innpassing av nye avtalehjemler innenfor de ulike fagområder i den fylkeskommunale og kommunale helsetjenesten. Sosial- og helsedepartementet skal godkjenne planene, og tilskudd utbetales på grunnlag av faktisk inngåtte driftsavtaler innenfor godkjent plan. Det bør legges vekt på en bedre integrering av avtalespesialistene i den fylkeskommunale helsetjenesten enn det som er tilfelle i dag, blant annet med en hensiktsmessig fordeling av oppgaver og pasienter mellom sykehus og avtalepersonell, samordning av ferieavvikling m v.

Lagt inn 13 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen