Historisk arkiv

I-2/99

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Dekning av reiseutgifter ved behandling i offentlig sykehus utenfor fylket - folketrygdloven § 5-16

Rundskriv nr. I-2/99

Landets fylkeskommuner

Dekning av reiseutgifter ved behandling i offentlig sykehus utenfor fylket - folketrygdloven § 5-16

1. Innledning

Etter folketrygdloven § 5-16 gir folketrygden stønad til dekning av nødvendige reiseutgifter når et medlem må reise for å få undersøkelse eller behandling. Etter forskriften om stønad til dekning av reiseutgifter § 2 nr 1 skal taksten for billigst reisemåte med rutegående transportmiddel til nærmeste sted der den nødvendige undersøkelse eller behandling kan finne sted, legges til grunn for stønaden.

Pasientene må selv dekke merutgiftene ved reise til andre behandlingssteder som følge av f eks fritt sykehusvalg.

Departementet er kjent med at Rikstrygdeverket fra 1. mai 1997 har etablert en mer liberal praksis for dekning av reiseutgiftene enn det som fremgår ovenfor ved innleggelse i offentlig helseinstitusjon utenfor eget fylket i fylker med fritt sykehusvalg. I brev av 5. november 1998 har departementet bedt Rikstrygdeverket endre denne praksis. Den nye praksis for dekning av reiseutgifter vil gjelde inntil lov om pasientrettigheter er vedtatt av Stortinget og trer i kraft.

2. Lov om pasientrettigheter

Stortinget fattet følgende vedtak i budsjett innstilling S nr 11 (1997-98):

” Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med fremleggelse av lov om pasientrettigheter foreslå fritt sykehusvalg på samme behandlingsnivå i helse landet.”

Stortingets vedtak er fulgt opp i forslaget til pasientrettighetslov (Ot prp nr 12 (1998-99) Lov om pasientrettigheter) som departementet fremmet i desember 1998. Lovforslaget vil sannsynligvis bli behandlet av Stortinget i vår.

I lovforslaget legges det opp til en fordeling av reiseutgifter knyttet til fritt sykehusvalg mellom pasienten og trygden. Det fremgår imidlertid av forslaget at departementet vil komme tilbake til hvordan delingen mellom pasienten og trygden skal gjennomføres i forbindelse med budsjettet for år 2000.

3. Ny praksis for dekning av reiseutgifter ved innleggelse i helseinstitusjon

Det foreligger i utgangspunktet i dag ingen rett for pasienten til å velge sykehus. Pasienten har imidlertid en viss adgang til å velge sykehus i de tilfeller pasientens bostedsfylke har inngått avtale om det f eks gjennom det regionale helsesamarbeidet.

Inntil en eventuell lovbestemmelse foreligger (slik foreslått i pasientrettighetsloven), legger departementet til grunn at regelverket for dekning av pasientenes reiseutgifter ved innleggelse i helseinstitusjon skal praktiseres slik:

  • Ved innleggelse i helseinstitusjon regnes som nærmeste behandlingssted den helseinstitusjon som i følge helseplanen skal foreta behandlingen
  • Folketrygden dekker reiseutgifter for pasienter ved innleggelse i offentlig helseinstitusjon utenfor pasientens bostedsfylke kun i de tilfelle pasienten er henvist i samsvar med fylkeskommunale retningslinjer for hvor pasienten skal behandles og pasientens bostedsfylke betaler for behandlingsutgiftene.
  • I de tilfelle henvisning til offentlig helseinstitusjon utenfor eget fylke skjer på bakgrunn av at pasienten er gitt adgang til selv å velge sykehus (fritt sykehusvalg som er basert på avtale mellom fylkeskommunene) dekker ikke folketrygden pasientens reiseutgifter ved innleggelse i helseinstitusjon utenfor eget fylke.
  • Ved undersøkelse og behandling i poliklinikk dekkes reiseutgifter til offentlig poliklinikk i pasientens hjemfylke. Merutgifter ved å reise til poliklinikk i annet fylke dekkes ikke av folketrygden. Dette gjelder også ved poliklinisk undersøkelse og behandling forut for og etter innleggelse i helseinstitusjon.

Departementet vil komme tilbake med ny orientering om dekningen av reiseutgiftene når Stortinget har behandlet forslaget om rett til fritt sykehusvalg i Ot prp nr 12 (1998-99) Lov om pasientrettigheter.

Med hilsen

Haakon Melsom e f
Kari Sønderland

Gjenpart:

  • Rikstrygdeverket
  • Statens helsetilsyn
  • De regionale helseutvalg
Lagt inn 01. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen