Historisk arkiv

- EN STOR OPPMUNTRING, SIER STATSMINISTEREN

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.113/97
10.10.1997

- EN STOR OPPMUNTRING, SIER STATSMINISTEREN

- Jeg er meget glad for tildelingen av Nobels fredspris til Den internasjonale kampanjen mot landminer (ICBL) og kampanjens koordinator Jody Williams, sier statsminister Thorbjørn Jagland.

- Prisen er en stor oppmuntring til arbeidet som er drevet fram av frivillige organisasjoner, i samarbeid med myndigheter, med sikte på å forby og fjerne disse fryktelige våpnene, sier statsministeren. - Jeg håper prisen vil bidra til å få slutt på de store menneskelige lidelser som anti-personellminer daglig forårsaker i konfliktområder over hele verden. Disse våpnene representerer samtidig et betydelig hinder for sosial og økonomisk utvikling i konfliktområdene. Det kunne jeg selv konstatere under mitt besøk i Bosnia i august, sier Jagland.

- Jody Williams' arbeid med å få i stand et totalforbud mot anti-personellminer viser den betydning engasjerte enkeltpersoner kan ha når det gjelder å vekke det internasjonale samfunns samvittighet. Prisen viser også betydningen av det arbeid som norske frivillige organisasjoner, som Norsk Folkehjelp, gjør i mange deler av verden, sier statsministeren.

Statsministeren ser prisen også som en anerkjennelse til det arbeidet Norge, i samarbeid med Canada, Sør-Afrika og andre engasjerte land, har gjort for å få full oppslutning om et totalforbud mot anti-personellminer. - Den foreløpige sluttstenen i dette arbeidet var avtalen som ble forhandlet fram i Oslo i september i år. Jeg håper at prisutdelingen vil føre til størst mulig opplsutning om avtalen ved undertegningen i Ottawa i desember, sier statsminister Thorbjørn Jagland.

Lagt inn 10 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen