Historisk arkiv

- Et moralsk ansvar å klargjøre og gjøre opp for forbrytelsene mot Jødene, sier statsministeren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

NR: 77/97
23. juni 1997

- Et moralsk ansvar å klargjøre og gjøre opp for forbrytelsene mot Jødene, sier statsministeren

  • Det er min generasjons ansvar å sørge for at de fryktelige forbrytelsene som ble begått mot det jødiske folk under Andre verdenskrig blir fullt ut oppklart og gjort opp for, sier statsminister Thorbjørn Jagland. Han sier dette i forbindelse med Skarpnes-utvalgets rapport om hva som skjedde med jødisk eiendom som ble beslaglagt av Quislings nazi-regjering under Andre verdenskrig.
  • Dette er et moralsk ansvar, sier Jagland. - Den jødiske befolkningens tap kan ikke begrenses til en vurdering av materielle offer. Den organiserte arrestasjonen, deportasjonen og likvideringen av jøder var et forsøk på folkemord og utslettelse av et helt kulturfellesskap, sier han.
  • Vi kan ikke gjøre godt igjen det som skjedde, sier statsministeren, - men vi kan sette en moralsk standard som kan minne dagens og morgendagens generasjoner om dette mørke kapitlet i Europas historie.
  • Denne holdningen vil lede oss når regjeringen nå mottar Skarpnes-utvalgets rapport om hva som skjedde med jødisk eiendom som ble beslaglagt av Quislings nazi-regjering under krigen. I arbeidet med vår melding om saken til Stortinget vil vi holde nær kontakt med det jødiske samfunnet i Norge, sier statsminister Thorbjørn Jagland.
Lagt inn 23 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen