Historisk arkiv

Arktisk råd - Embetsmannsdrøftelser i Oslo 13.-16. november 1996

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

NR.: 143/96
13. november 1996

Arktisk råd - Embetsmannsdrøftelser i Oslo 13.-16. november 1996

Embetsmenn fra de åtte arktiske land (Norge, Sverige, Danmark/Grønland, Island, Finland, Canada, Russland og USA) møtes til drøftelser i Oslo 13. - 16. ds. sammen med representanter for urbefolkningene i Arktis og berørte frivillige organisasjoner.

Møtene finner sted innen rammen av den arktiske miljøvernstrategien (AEPS - Arctic Environmental Protection Strategy) og Arktisk Råd. Norge overtok formannskapet i AEPS i mars d.å., mens Canada innehar formannskapet i Arktisk Råd i den innledende perioden fram til 1998. Arktisk Råd ble etablert i Ottawa den 19. september i år. Intensjonen er at AEPS fullt ut skal integreres i Arktisk Råd i forbindelse med neste ministermøte i AEPS, som finner sted i Tromsø i juni 1997.

AEPS har i første rekke vært et miljøsamarbeid, som bl.a. omfatter beskyttelse av det marine miljøet, vern av arktisk flora og fauna og bærekraftig utvikling. AEPS-samarbeidet har resultert i økt kunnskap og bevissthet om Arktis, og gitt vesentlige bidrag i arbeidet for å hindre forringelse av miljøet i området. Arktisk Råd vil i det alt vesentlige videreføre de aktiviteter som har vært drevet under AEPS, men representerer et mer omfattende og bredere samarbeid om bærekraftig utvikling i den arktiske region.

AEPS-møtet vil fokusere på en omfattende statusrapport om det arktiske miljøet som vil bli fremlagt på ministermøtet i Tromsø neste år og en organisatorisk og finansiell gjennomgang av det arbeid som hittil har vært drevet innen rammen av den arktiske miljøvernstrategi. Embetsmannsdrøftelsene under Arktisk Råd tar i første rekke sikte på å utarbeide nærmere prosedyreregler og referanseramme for arbeidet med bærekraftig utvikling.

Embetsmannsdrøftelsene under AEPS vil bli ledet av ekspedisjonssjef Kåre Bryn i Utenriksdepartementet, mens den kanadiske polarambassadør Mary Simon vil ha ansvaret for drøftelsene under Arktisk Råd.

Lagt inn 13 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen