Historisk arkiv

Konferanse om barnearbeid - oktober 1997

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 138/96
4. November 1996

Konferanse om barnearbeid - oktober 1997

Bistandsministeren har tatt initiativ til en internasjonal konferanse om barnearbeid, som vil gå av stabelen i Oslo, 27.-30. oktober 1997. Forberedelsene og gjennomføringen av konferansen vil foregå i nært samarbeid med ILO, UNICEF og FNs komitÈ for barns rettigheter.

Hovedmålsettingen for konferansen er å utarbeide komplementere strategier mellom aktørene involvert i bekjempelse av barnearbeid, dvs. nasjonale myndigheter og representanter for det organiserte sivile samfunn som arbeidstaker- og arbeidsgiver-organisasjoner, NGOer og andre. Det internasjonale samfunns rolle vil være å støtte opp under og fremme strategier for avvikling av barnearbeid, basert på dialog og horisontalt samarbeid med de aktuelle landene. Det vil utarbeides en ì Oslo Declarationî med påfølgende handlingsplan fra konferansen.

Konferansen om barnearbeid vil være handlingsorientert. Det vil bli lagt vekt på å identifisere positive virkemidler i bistanden for avvikling av barnearbeid. De sentrale temaer for diskusjon er barnearbeid sett i forhold til juridisk normverk og implementeringen av dette, grunnskole og sosial mobilisering.

Konferansen i Oslo vil fokusere på barn under 15 år, som er minimumsalder for inntreden på arbeidsmarkedet ifølge ILO-konvensjon 138.

Konferansen vil videre særlig fokusere på arbeid i uformell sektor. Mangel på innsikt i uformell sektor gjør oppfølging av implementering av lovverk vanskelig. Av samme grunn vil jenter som arbeider i uformell sektor være sentralt temaområde, da disse ofte arbeider innen den private sfære og således også er å betrakte som de mest ìusynligeî.

Konferansen vil ta utgangspunkt i at barne-arbeid er et globalt problem. Imidlertid vil fokus rettes mot hvorledes man gjennom bistand / utviklingshjelp kan bidra til å bekjempe problemet. Dette innebærer at barnearbeid i samarbeidsland for bistanden , dvs. i Afrika, Asia og Latinamerika vil bli gitt høyest prioritet.

Konferansen vil ha deltakelse på høyt politisk nivå. I tillegg kommer representanter fra arbeidsgiver- og arbeidstaker-organisasjoner, NGOer, relevante internasjonale organisasjoner og individuelle eksperter. Tilsammen vil rundt 300 personer få invitasjon til konferansen.

Det er nedsatt en nasjonal forberedende komitè med representanter fra de berørte departementer, NORAD, NHO og LO, NGOer og forskningsinstitusjoner. Hensikten med opprettelsen av den nasjonale komitèen er å så langt som mulig å skape konsensus omkring konferansens målsetting og innhold hos norske aktører involvert i dette arbeidet. Det arbeides nå med opprettelsen av en internasjonal referansegruppe. Denne gruppens mandat og sammensetting er ennå under diskusjon.

Lagt inn 4 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen