Historisk arkiv

Ministermøte i den Vesteuropeiske Union (VEU) i Oosende 18.-19. november 1996

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 148/96
15. november 1996

Ministermøte i den Vesteuropeiske Union (VEU) i Oosende 18.-19. november 1996

Forsvarsminister Jørgen Kosmo og statssekretær Jan Egeland deltar på utenriks- og forsvarsministermøtet i VEU 18.-19. november.

Møtets viktigste tema er VEUs arbeid med oppfølging av vedtaket på NATOs utenriksministermøte i Berlin i juni i år om utvikling av en europeisk sikkerhets- og forsvarsidentitet (ESDI) innen Alliansen. NATO-landenes utenriksministre besluttet på møtet i juni å legge til rette for økt ansvar for de europeiske allierte. Det arbeides nå med å utvikle ordninger innen Alliansen som åpner for at de europeiske land kan gjennomføre fredsbevarende, humanitære og lignende operasjoner i mindre målestokk, med mandat fra FN eller OSSE, og med bruk av NATO-ressurser. VEU vil kunne stå for ledelsen av slike operasjoner. De ordninger som er under utforming vil sikre tett politisk og operativt samarbeid mellom VEU og NATO.

Ministermøtet vil også ta for seg arbeidet med ny europeisk sikkerhetsstruktur, og arbeidet med å styrke evnen til å forebygge og løse kriser og konflikter, med bakgrunn bl a i erfaringene fra det tidligere Jugoslavia.

28 europeiske land er tilknyttet VEU og deltar på ministermøtet. Norge er sammen med Island og Tyrkia assosiert medlem av VEU, og deltar aktivt i de ulike sider av samarbeidet. De øvrige nordiske land deltar som observatører. Ti sentral- og østeuropeiske land er tilknyttet VEU som assosierte partnere.

Lagt inn 15 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen